Csongor napja van. | 2024.04.16

Filmre vették a rákos sejtek terjedését

2017-07-06 20:27:30

 

Japán kutatók filmre vették, hogyan terjednek és képeznek áttéteket az egyes rákos sejtek egerek szervezetében - számolt be róla a BBC hírportálja.

 

    Az egészséges szövetek zöld színben, a rákos sejtek intenzív vörösben látszanak a filmen, melyet a Tokiói Egyetem és a Riken Intézet tudósai készítettek. Azt remélik, az új technológia segít megmagyarázni, hogyan zajlik a végzetes folyamat.
    A kutatást egerekkel végezték, ám úgy vélik, a módszer a jövőben a beteg emberek kezelését segítheti.
    Mielőtt a rák áttéteket képezne testszerte, könnyebb megállítani és gyógyítani, ahogy azonban terjedni kezd, rendkívül nehéz a kezelés.
    A daganat úgy fejlődhet, hogy egyes részek leválhatnak róla és a véráramba kerülve megtámadják az egészséges szervek szöveteit is. A folyamat pontosabb megismerése új kezelésekhez adhat ötleteket.
    A kutatók módosított, fluoreszkáló daganatszöveteket injekcióztak egerekbe. Ezután vártak, amíg terjedni kezd a kór, majd vegyi anyagokkal az állatok testét és belső szerveit átlátszóvá tették.
    A Cell Reports című szaklap aktuális számában közzétett tanulmány részletezi, hogyan növekedett a tumor a tüdőkben, a belekben és a májban, mielőtt terjedni kezdett a szervezetben.
    "A film olyan részletességgel mutatja be a rákos sejtburjánzást, hogy kalkulálni tudjuk az alakját, terjedelmét és eloszlását. Most emberi klinikai mintákon alkalmazzuk a modellt" - magyarázta Ueda Hiroki, a kutatás egyik résztvevője.
http://www.bbc.com/news/health-40493876