Andrea napja van. | 2024.04.18

Tizenhét év új szerzeményei a Ferenczy Múzeumban

2017-07-06 11:01:00

 

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) 2000 és 2017 között beszerzett új darabjaiból látható válogatás Előre és vissza címmel péntektől a Ferenczy Múzeumban.

 

    Muladi Brigitta művészettörténész, a tárlat kurátora az MTI-nek elmondta, hogy több száz új szerzeményből válogatta ki azt a mintegy 80 darabot, amelyek az elmúlt csaknem két évtized gyarapítói tevékenységét mutatják be.
    A szakember felidézte, hogy FMC kollekciójának 1951 óta tartó gyarapítása módszeres gyűjtőmunka eredménye, a gyűjtés fókusza többször módosult, míg kialakult a mai koncepció, amely dinamikusabb, szélesebb látókörű, mint korábban, ugyanakkor továbbra is elsőbbséget élveznek benne a városban és annak vonzáskörzetében dolgozó művészek munkái.
    A ma mintegy tízezer darabot számláló FMC-gyűjteményben olyan ismert iskolák művei találhatók, mint a nagybányai, az abból kiváló neósok, a Nyolcak, az Európai Iskola, az École de Paris magyar szekciója, a hatvanas évek modern absztrakciója, a konstruktív törekvések, a szürrealizmus, a dada és ezek neoavantgárd, valamint mai friss változatai, amelyek már Szentendrei művészet címszó alatt kerültek be a köztudatba. 
    A kurátor kiemelte: igyekezett úgy válogatni, hogy a művek a teljes gyűjtemény szerkezetét szemléltessék, így láthatóak például festmények az alapító Nyolcak alkotóitól, a Szentendrei művésztelep klasszikus éveiből, de számos mű reprezentálja a 1960-as évektől a helyi, ám országos jelentőségű konstruktív-geometrikus és figuratív spirituális irányzatokat, és képviselteti magát a Vajda Lajos Stúdió művészete is. 
    A közönség találkozhat egyebek mellett a szentendrei művésztelep-alapító Jeges Ernő 1940-ben készült történelmi festményével vagy Bálint Endre kollázsaival, a maiak közül Regős István, ef Zámbó István, Csontó Lajos, Balogh László egy-egy művével, középgenerációs és fiatal szentendreiekkel, mint Vincze Ottó, Nagy Barbara, Csató Máté, Tóth Eszter, de olyan különlegességek is láthatók, mint például egy kazanyi Istenanya-ikon, amely ajándékozás útján került a kollekcióba egy 19. századi ismeretlen orosz mestertől, valamint Deim Pál is helyet kap a tárlaton- beszélt a részletekről a kurátor. 
    Muladi Brigitta hozzátette: olyan új iparművészeti tárgyakat is bemutatnak, amelyek ritkán kerülnek kiállításra, a többi között Kanyák Zsófia, a fiatalon elhunyt designer hírneves üvegserlegei és Csikszentmihályi Réka üvegből készült táblái.
    Az FMC a gyűjteményt nemcsak átgondolt koncepció alapján gyarapítja, de a műveket gondozza, kutatja és időről időre bemutatja a falakon kívül is - jegyezte meg a múzeum munkatársa.
    A tárlat augusztus közepéig látható a Ferenczy Múzeum két kiállítóterében.