Emma napja van. | 2024.04.19

KSH: 8,8 százalékkal nőtt az ipari termelés májusban

2017-07-06 09:15:00

 

Az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta májusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön, első becslése alapján.

 

    A termelés az év első öt hónapjában 5,7 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.
    Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,3 százalékkal nőtt májusban.
    Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a járműgyártásban erőteljesebb volt a növekedés, mint az előző hónapokban. Szintén számottevő volt a bővülés a számítástechnikai és elektronikai cikkek gyártásában, valamint a gumi- és műanyaggyártás területén.
    Hozzátette, hogy a feldolgozóiparon belül kisebb súlyú építőanyag-ipar termelése is jelentősen nőtt.
    Az ipari termelés volumene áprilisban 3 százalékkal csökkent a márciusi 13,4 százalékos éves növekedés után. Januárban és februárban is bővülést mért a KSH, 6,9, illetve 2,7 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás.
    A munkanappal kiigazított adatok alapján áprilisban 2,5 százalékos volt a termelés növekedése az egy évvel korábbihoz képest, míg márciusban 10,0, februárban 7,1, januárban pedig 1,9 százalékos.