Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: ismét a sikerekről szól a magyar-orosz gazdasági együttműködés

2017-07-04 15:44:00

 

A tények azt bizonyítják, hogy a magyar kormány helyesen döntött, amikor a józan ész és a kölcsönös tisztelet alapjára helyezte Oroszország-politikáját - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvából telefonon az MTI-nek.

 

    "Újra elmondhatjuk, hogy a magyar-orosz gazdasági, kereskedelmi együttműködés újra a sikerekről szól" a hosszú évek szankciós rezsim miatti visszaesése után - húzta alá a miniszter, hozzátéve, hogy ez a magyar cégeknek és a magyar embereknek is jó hír, mert a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok dinamikus fejlődése nyomán magyar cégeknél magyar munkahelyek jönnek létre.
    A tárcavezető kifejtette, hogy 2017 első harmadában a korábbi évek visszaesését követően 30 százalékkal emelkedett a két ország közötti kereskedelmi forgalom, a magyar export 24 százalékkal bővült, s elérte a 600 millió dollárt. A miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kereskedelmi forgalom bővülését alapvetően magas hozzáadott értéket képviselő ágazatok húzták, ami külön jó hír. A gyógyszeripar exportja 40 százalékkal bővült, a Richter mostanra a 10 legnagyobb piaci részesedésű gyógyszeripar cég egyike lett Oroszországban, ottani befektetéseik meghaladták a 100 millió eurót.
    Az Oroszországba irányuló magyar gabonaexport 88 százalékkal emelkedett, aminek oroszországi magyar mezőgazdasági üzemek adtak lendületet - mondta el a miniszter. Külön említette a Tula megyében április óta működő takarmánygyárat, amely 3 milliárd forintos beruházással jött létre, a szerdán felavatandó, szverdlovszki húsüzemet, amely 5 milliárd forintból valósult meg, a Moszkva megyében ősszel induló fűszerkeverő üzemet és a két éve üzemelő gabonatisztítót Mordvinföldön.
    A miniszter kitért arra is, hogy a MOL-csoport oroszországi befektetései elérték az 1,3 milliárd dollárt, a MOL új fejlesztési tervet dolgozott ki az általa birtokolt olajmezőre, negyven kutat mélyítenek, és kitermelésük jelenleg is 7000 hordó naponta.
    A magyar delegáció Moszkvában kedden félmilliárd forint értékű megállapodást írt alá, melynek értelmében a Dunaferr modern gépeket vásárol egy orosz vállalattól, amelyek tovább növelik a cég teljesítményét, és újabb munkahelyek jöhetnek létre.
    Kitért a miniszter a turizmusra is, mert a Magyarországra látogató orosz turisták száma az év első négy hónapjában 39 százalékkal nőtt, és meghaladta az 50 ezret. További növekedést vár a miniszter attól is, hogy augusztustól ismét lesz közvetlen repülőjárat Budapest és Szentpétervár között.
    Szijjártó Péter moszkvai útján arról is megállapodás született, hogy 17,5 milliárd forintért egy magyar vállalat épít sport- és szabadidőközpontot Cseljabinszkban.