Rudolf napja van. | 2024.04.17

A LED-izzók aránya eléri a 25 százalékot a magyar háztartásokban egy gyártó szerint

2017-07-04 14:44:00

 

A hagyományos, a kompakt és a LED-izzók aránya egyaránt 25 százalék körüli a magyar háztartásokban, a maradék 25 százalékot pedig egyéb, például halogén izzók teszik ki - derül ki az Inesa LED reprezentatív felméréséből; a gyártó szerint a korszerű fényforrások használata némiképp kedvezőbb arányt mutat az uniós számokhoz képest. 

 

    A LED-es fényforrásokat gyártó cég keddi közleménye szerint egy átlagos magyar otthonban 12 lámpatest és 19 égő található, az otthonok 54 százalékában pedig már van legalább egy LED-izzó. A magyarok többsége viszont csak a kiégett fényforrásokat cseréli, pedig a LED-es lámpák akár 90 százalékkal is kevesebbet fogyasztanak. Áruk így akár egy év alatt megtérül, ráadásul ötvenszer tovább tartanak, mint a hagyományos izzók, de még a kompakt fénycsövek élettartamát is négyszeresen meghaladják - írták.
    A gyártó kutatása szerint a válaszadók 62 százaléka a konyha és a nappali megvilágítására a LED-fényt tartja a legjobbnak, több mint 50 százalékuk pedig az előszobába és a fürdőszobába is ilyet szeretne.
    A közlemény felidézte, hogy az Európai Unióban 2020 után végleg eltűnnek a hagyományos izzók, amelyek fokozatos kivezetését 2009-ben rendelte el az unió. 
    Az Inesa LED felmérése ezer fő megkérdezésével, online adatfelvétellel készült. A minta a régió, a település típusa, a háztartás mérete alapján reprezentálja a magyarországi háztartásokat. Az adatfelvétel 2017 márciusával zárult.