Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egyedülálló fotódokumentációt tett közzé a Közlekedési Múzeum és a Fortepan

2017-07-03 16:59:00

 

Eddig soha nem látott 1200 felvétel vált hozzáférhetővé a Közlekedési Múzeum fotógyűjteményéből a Fortrepan képarchívum oldalán. A frissen publikált fotók az Óbudai Hajógyár és a Ganz Hajógyár hagyatékából kerültek a múzeum gyűjteményébe évtizedekkel ezelőtt. 

 

    A Közlekedési Múzeum és a Fortepan tavaly kezdődött együttműködésének célja a korábban alig látott közlekedés- és ipartörténeti értékek tudományos igényű bemutatása, a felvételek közkinccsé tétele - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
    Azt írták, hogy a fotók meglepő információkat adnak a budapesti hajógyártás nagyságáról és minőségéről. A felvételeken a Hajrá motorcsónak, a III. Borisz cár motorhajó vagy a Helios gőzhajó is látható, amelyek mára jórészt eltűntek. Ezek mellett szétszabdalt, elsüllyedt, de legjobb esetben is átépített hajók tucatjait mutatják be építés, javítás közben vagy vízre bocsájtáskor. 
    A pontos dokumentációnak köszönhetően egy-egy hajó építésének teljes folyamata végigkísérhető az előtte és közben készített technológiai részletfotókon, a belső terek, kabinok, gépházak pedig tárgyfotókon láthatók. Mindezek mellett hajóépítők, tervezők, cégvezetők portréi is fennmaradtak: hajócsavar mellett pózolva vagy dermesztő hidegben dolgozva jelennek meg a képeken. 
    A fényképek egy drámai rendszerváltáson is átvezetik a szemlélőt. A tiszti étkező falán Horthy Miklós portréját Sztálin váltja fel, az olasz megrendeléseket pedig a szovjet jóvátételi gyártások. Közben a fotók szélein feltűnő Budapest is változik. A Dunába robbantott hidak újjáépítése is Ganz-hajókkal, -hídelemekkel kezdődött. 
    A Közlekedési Múzeum szakemberei a legtöbb fotóhoz pontos képaláírást készítettek, így a Fortepan oldalán, az általános gyakorlattól eltérve, ezúttal jórészt adatokkal együtt közlik a múzeumi fotókat. Maguk a képmeghatározások is érdekesek, mivel olyan mára elfeledett szavakat is tartalmaznak, mint például termesgőzös, felsődekk, parancsjelző, szénelőkészítőmű, gőzdóm és úszódokk.
    A tájékoztató idézi Vitézy Dávidot, a Közlekedési Múzeum főigazgatóját, aki hangsúlyozta: "csodálatos, eddig hozzáférhetetlen régi fotókat dolgoztunk fel és tettünk ingyenesen elérhetővé a múzeum archívumából a nyilvánosság számára. Nagyon büszke vagyok erre, különösen azért, mert számos dologban kellett változtatnunk az eddigi gondolkodásunkban és szemléletmódunkban".