Gedeon napja van. | 2024.03.28

Előadás- és nézőszámot is növelte az elmúlt évadban a Soproni Petőfi Színház

2017-07-02 17:24:00

Az előadások és a nézők számát is növelni tudta a 2016-2017-es évadban a Soproni Petőfi Színház, amely a következő évadában a mostani teljesítményt is szeretné túlszárnyalni - mondta a teátrum igazgatója a vasárnapi társulati ülésen Sopronban. 

    Pataki András kifejtette: 92 előadással haladták meg az előző évad előadásszámát, a bérletet váltók száma meghaladta a tízezret. A következő, zenés évadukban mintegy 410 előadásuk lesz, s 11 ezerhez közeli bérletes nézőt várnak. Az előadások számát az infrastrukturális adottságok miatt a következő évad után már nem tudják növelni, akkor a cél a nézők megtartása lesz majd. 
    A direktor felidézte, hogy az elmúlt szezonban játszottak egyebek mellett a Vajdaságban, Erdélyben, Budapesten, a Felvidéken, Szombathelyen és Komáromban. Sikeresnek nevezte Elton John és Tim Rice Aida című musicaljét, amelyet a Fertőrákosi Barlangszínházban mutattak be és hat alkalommal játszottak. A tervek szerint a darabot jövő áprilisban a fővárosban 10-szer adják majd elő, s szeptemberben Fertőrákoson is ismét színre lépnek vele. 
    A soproni teátrum a következő évadában főként zenés darabokat játszik. Tizennégy művet mutatnak be, tíz nagyszínházi és négy kamaraszínházi előadást, egyebek mellett Eisemann Mihály, Zágon István és Nóti Károly Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékát Eperjes Károly rendezésében és Reviczky Gábor főszereplésével, Moliére Fösvény című darabja nyomán a Zsugori című zenés komédiát Szarka Gyula zenéjére, valamint Schiller Ármány és szerelem című darabját rockzenés játékkal, amelynek dalszövegírója Demjén Ferenc, zeneszerzője pedig Papp Gyula lesz. 
    Az igazgató hangsúlyozta: a színház szándéka, hogy minden korosztálynak minden műfajban kínáljanak előadásokat, a tematikus évadoktól függetlenül.
    Az évadzáró társulati ülésen a színház posztumusz örökös tagjává választották Horváth Géza egykori fővilágosítót, aki 1996-ban hunyt el. Nívódíjat kapott Rovó Péter, a Sopron Balett táncosa, Ács Tamás színművész és Szélyes Andrea jelmeztervező.