Auguszta napja van. | 2024.03.29

Budapest Pride - Megkezdődött a 22. fesztivál

2017-07-01 09:30:00

A péntek esti, fővárosi hivatalos megnyitóval elkezdődött a 22. Budapest Pride, az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja, amely az idén tíz napig tart. Bejelentették: július 8-án kordonok nélkül vonulnak.

    Az eseményen a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány képviseletében Nagy Szilvia elnök felidézte, hogy 1997-ben tartották az első rendezvényüket. Az eltelt húsz évben lettek új jogaik, míg más jogoktól megfosztották őket. Szavai szerint tíz éve, 2007-ben támadták meg először "erőszakos ellentüntetők" a felvonulásukat.
    Úgy fogalmazott, Magyarországon nem könnyű LMBTQ-embernek lenni, de embernek sem. Nehéz, de nem lehetetlen jogokat formálni, hinni a demokráciában, őszintének vagy szabadnak lenni. "Mi, akik itt vagyunk, még nem adtuk fel" - jelentette ki.
    Arra kérte a résztvevőket, hogy teremtsék meg együtt a saját szabadságukat. Ne várják meg, hogy alkalmassá váljon az idő, legyen július 8-a a következő közös sikerük: egy szabad felvonulás.
    Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő, próza- és drámaíró, műfordító örömét fejezte ki, amiért meghívták, és így kifejezheti az elemi szimpátiáját mindazok irányába, akik bármiféle hátrányt szenvednek legbelső magánügyeik miatt.
    Azt hangsúlyozta: LMBTQ-embernek lenni onnantól közügy, ahonnan nem hagyják, hogy magánügy legyen. Nem engedik, hogy valaki megcsókolhassa az uszodában a szerelmét, vagy összeházasodjon vele.
    Lehet "uszítgatni" és "macsózgatni", de "a magyarság nemi identitását beállítani az egyedül kívánatos haladási irányba aligha lehet tartós" - vélekedett.
    Úgy fogalmazott, hogy az Orbán-rendszer "ellenségkreálásban teljesít a legjobban". Ami ma Brüsszel, az holnap a melegek, és "mindenki, aki szembejön az autópályán, ahol a haladási irányt egy rettenthetetlen kisbusz próbálja megszabni".
    Parti Nagy Lajos szerint mindenki más, a másság az emberiség legmegfoghatóbb közös jegye. Felemelőnek, de egyben elborzasztónak nevezte, hogy a Budapest Pride elsősorban a bátorság ünnepe.
    Feltette a kérdést: miért kell még mindig komoly kurázsi annak vállalásához, hogy egy ember kit és hogyan szeret?
    "Bízzunk benne, lesz még Magyarországnak LMBTQ-miniszterelnöke" - mondta a Kossuth-díjas költő.
    A megnyitó házigazdája Bánfalvi Eszter volt. A színésznő hangsúlyozta, hogy az idei fesztivál mottójával - Szabad-e vagy? - szeretnék felhívni a figyelmet arra az igazságtalan, hamis képre, amit agresszív csoportok festenek az LMBTQ-közösségről.
    "Szabad-e vagy, amikor másokhoz képest neked csak egy bizonyos határig engedik, hogy éld a saját életed?" - kérdezte.
    Bánfalvi Eszter szerint a másság plakátokon és jogszabályokban egyaránt megbélyegződik, így különösen fontos a szolidaritás, a testvériség minden megnyilvánulása.
    A rendezvényen felolvasták Székely László üzenetét. Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta, hogy mindenki szabadnak születik, egyenlő méltósággal és jogokkal. Az ombudsman szerint az idei fesztivál a szabadság és a biztonság jegyében telik; célja, hogy a többségétől eltérő szexuális irányultságú és nemi identitású emberek nyíltan vállalhassák személyiségük e lényegi vonásait anélkül, hogy atrocitástól kellene tartaniuk.
    Megjegyezte: az elmúlt évtizedekben kialakultak a diszkrimináció elleni védelem keretei, és bár a világos jogi szabályozás elengedhetetlen, önmagában nem elegendő. A megbélyegző szavak elleni határozott kiállás szükséges - szögezte le üzenetében.
    Mint minden évben, idén is átadták az ünnepségen a Háttér Társaság díját, amelyet Hanzli Péter vehetett át. A kitüntetést 2005 óta azok kaphatják, akik sokat tettek az LMBTQ-emberekért.
    A Budapest Pride-hoz kapcsolódó felvonulást július 8-án, szombaton délután rendezik meg Budapesten. Bánfalvi Eszter bejelentette: idén kordonok nélkül vonulnak.