Auguszta napja van. | 2024.03.29

Czibere: erősítik a gyermekvédelmi ellátórendszert

2017-06-30 10:30:00

Erősíti a kormány a gyermekvédelmi ellátórendszert jövőre, emelkedik például a nevelőszülői díj mértéke - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. 

    Czibere Károly közölte: jelenleg az országban 5500 nevelőszőlő dolgozik és ők körülbelül 15 ezer gyermeket látnak el. A kormány 2016 végére teljesítette vállalását, és sikerült elérni, hogy a 12 évesnél fiatalabb gyerekek csaknem 90 százaléka már nevelőszülőknél él, vagyis a legkisebbek már nem kerülhetnek nagy intézményekbe - tette hozzá.
    Az államtitkár a nevelőszülőknek juttatott támogatásokról szólva elmondta: 2013-ban egy 3 éves gyermek után havi 15 ezer forint nevelőszülői díj járt, ez jövőre 60 ezer 500 forint lesz. 
    Kiemelt figyelmet fordítanak a nevelőszülők toborzására is, mert azt tapasztalják, hogy Budapesten és a nyugati határszélen relatíve kevesebb a nevelőszülő. Mint mondta, ingyenessé tették a toborzás eredményeként jelentkező nevelőszülők képzését, emellett jelentősen, 500-ról 240 órára rövidítik a tanfolyami időt. Ez a következő ütemben 2,5 ezer nevelőszülő képzését teszi lehetővé. Mindezek mellett a nevelőszülők továbbképzési programját is ingyenessé tették. 
    Czibere Károly szólt arról is, hogy az idősek szolgáltatórendszerén is változtatnak. Kifejtette: jelenleg 57 ezer ember él idősotthonban, és az utóbbi évek tapasztalata szerint "egyre intenzívebb" ápolási-gondozási szükséglettel érkeznek az intézményekbe az idősek. Ezért a kormány úgy döntött, hogy új típusú bentlakásos intézménytípust hoznak létre, az úgynevezett szakápolási központot. 
    Ez az intézménytípus azokra az intenzív ápolási szükségletekre igyekszik választ adni, amelyeknek a hagyományos idősotthonok kevésbé tudnak megfelelni - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a kormány 2 milliárd forintot rendelt el az első ilyen intézmény megépítésére.