Andrea napja van. | 2024.04.18

Izraelben kórházakra csaptak le a hackerek

2017-06-29 14:52:00

Több izraeli kórházat hackerek vettek célba szerda éjjel, de a támadást visszaverték, és az egészségügyi intézmények már rutinszerűen működnek - értesült a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság honlapja csütörtökön.

    A kiberbűnözők a több országon átsöprő hackertámadás részeként Izraelben is kórházi számítógépeket fertőztek meg, de a szakemberek azonnal megoldották a bajokat, és a támadás nem okozott maradandó károkat a kórházak infrastruktúrájában, sem fennakadást az intézmények folyamatos működésében.
    A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint nyolc kórház ötven számítógépe került veszélybe, amelyeket a biztonság kedvéért azonnal leválasztottak a számítógépek hálózatáról. 
    Az izraeli internetes biztonsági szakemberek észrevették és megállították a hackertámadást, és továbbra is figyelemmel kísérik a kibertér bűnözőit. 
    A nemzeti kibertanács csütörtöki bejelentése szerint a támadás nem kifejezetten Izrael ellen irányult. 
    A tanács polgári szárnyának vezetője, Rafi Franko szerint az ország kórházaiban működő több tízezer komputerhez képest csak viszonylag jelentéktelen számú számítógép fertőződött meg a vírussal, és azokból sem jutott ki semmilyen információ. 
    Franko azt is elmondta a Háárecnek, hogy a kórházak biztonsági rendszere észlelte a támadásokat, és ekkor szakemberekből álló csoportokat küldtek az érintett helyekre, amelyek megoldották a gondot. Csak olyan számítógépek kerültek veszélybe, amelyeket nem készítettek fel időben a védekezésre. 
    A kedden elterjesztett zsarolóvírussal a kiberbűnözők - a májusban mintegy 150 országon végigsöprő WannaCry vírushoz hasonlóan - 300 dollárt (85 ezer forintot) követelnek a felhasználóktól a zárolt fájlok visszaállításáért cserébe.