Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elindult a Kárpátok Alapítvány projekt

2017-06-28 08:23:18

Elindult a Kárpátok Alapítvány EFOP-1.3.5-16-2016-00915 Észak-magyarországi települések kisközösségeinek megerősítése, aktivizálása című projektje.

 projekt célja, hogy aktivizálja, és önkéntes tevékenységek által fejlessze az észak-magyarországi régióban található (többnyire) hátrányos helyzetű (kis)települések és nagyobb települések hátrányosabb helyzetű településrészein élő közösségeit, valamint elősegítse a közösségek valamennyi tagjának aktivizálását és tevékeny együttműködését.

A projekt közvetlen célcsoportjába tartoznak a régió településeinek (kis)közösségei, melyeknek tagjai önkéntes tevékenységet valósítanak meg a projekt során, annak érdekében, hogy saját közösségeiket a közösség további tagjait bevonva fejlesszék. Az önkéntesek bevonása három turnusban valósul meg (15 közösség/év) a bevont településeken. Főként 14-35 év közötti fiatalok - különös figyelemmel a munkanélküli, pályakezdő fiatalokra-, illetve 60 év felettiek jelentkezésére számítanak, de semmilyen esélyegyenlőséget sértő kitételt nem tesznek.

A 3 éves projekt során a Kárpátok Alapítvány összesen 45 formális és nem formális közösséggel fog együttműködni. Az együttműködő közösségek részt vesznek a projektben megvalósuló fejlesztési folyamatban, mely során felkészülnek saját kezdeményezéseik minél hatékonyabb és eredményesebb megtervezésére és megvalósítására. A kezdeményezések megvalósítása önkéntesek bevonásával történik, így az érdeklődők jelentkezését szívesen fogadják.

A projektről bővebb információ az Alapítvány honlapján olvasható.

Projektindító találkozót szervezett és bonyolított le az Alapítvány június 22-én és 23-án a projekt keretében. Az eseményen részt vettek a projekt első ciklusába bevont együttműködő szervezetek, intézmények képviselői, mely szervezetek a projekt által lefedni kívánt 3 megyében (Heves, Nógrád és Borsod - Abaúj – Zemplén megye) működnek. A találkozón lehetőség nyílt az egymással való találkozásra, bemutatkozásra és egymás megismerésére; továbbá az együttműködés részleteinek, az előttük álló feladatok és elvárt eredmények is ismertetésre és egyeztetésre kerültek.

Az Alapítvány a projekt előmeneteléről, az egyes eseményekről honlapján (www.karpatokalapitvany.hu) és Facebook oldalán (https://www.facebook.com/karpatokalapitvany/) is folyamatosan hírt ad az érdeklődők számára.