Emma napja van. | 2024.04.19

A CIA vezetője titkos megbeszélést folytatott telefonon a szír hírszerzés vezetőjével 

2017-06-24 08:39:31

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője titkos megbeszélést folytatott telefonon a szír hírszerzés vezetőjével, aki egyébként ki van tiltva az Egyesült Államokból. 

    A telefonbeszélgetésre még februárban került sor, a The New York Times című amerikai lap pénteken este az internetes oldalán adott hírt róla. A lap - meg nem nevezett forrásokra hivatkozva - azt írta, hogy az egyeztetés célja egy öt éve elrabolt amerikai újságíró felkutatása és szabadonbocsátása volt. 
    A szír hírszerző főnökkel, Ali Mamloukkal, Mike Pompeo CIA-igazgató kezdeményezte a beszélgetést, amely hosszú évek után az első magas, és egyúttal a legmagasabb szintű közvetlen kapcsolatfelvétel volt a két ország között. Ráadásul - mint a Times rámutat - Mamloukot 2011 óta amerikai szankciók sújtják, nem is utazhat be az Egyesült Államokba, mert a szír polgárháborúban elkövetett emberi jogi atrocitásokért amerikai feltételezések szerint őt is felelősség terheli. 
    A két kémfőnök a 2013-ben Szíriában elrabolt Austin Tice újságíró sorsáról tárgyalt. Tice szabadúszó újságíróként a The Washington Postnak, a McClatchy-médiakonglomerátum lapjainak és a CBS televíziónak küldött tudósításokat a belháborúból. 2012-ben - nem sokkal 31. születésnapja után - rabolták el Damaszkusz közelében. Egy hónappal ezt követően az emberrablók videót tettek közzé, amelyen a bekötött szemű újságírót két fegyveres férfi fogja le, miközben ő azt mondja: "Ó, Jézusom!" 
    Az újságíróról azóta semmi hír, egyetlen csoport vagy szervezet sem jelentkezett, hogy fogságában volna. Az Egyesült Államok szerint azonban a szíriai kormányerők fogságában lehet, annak ellenére, hogy a szíriai külügyminiszter-helyettes tavaly az AP amerikai hírügynökségnek tagadta ezt.  
    Az amerikai-szír titkosszolgálati egyeztetés az ügyben azután szakadt meg, hogy Washington áprilisban szaringáz bevetésével vádolta meg a szír kormányerőket és támadásokat intézett egy szíriai légi bázis ellen. 
    A CIA nem kívánta kommentálni a The New York Times által közölt információkat, amelyek egyébként nem sokkal azt követően kerültek nyilvánosságra, hogy az AP hírügynökség és a Politico című lap megszellőztette: a múlt héten Észak-Koreából kómában hazaszállított, majd a cincinnati kórházban elhunyt amerikai egyetemista ügyében a Rex Tillerson irányította amerikai külügyminisztérium Phenjannal szintén színfalak mögötti egyeztetést folytatott, sőt, egy különmegbízottat is küldött az észak-koreai fővárosba.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó