Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: már több, mint 50 ember halt meg az idén terrortámadásokban Európában

2017-06-23 15:57:17

A bevándorlással kapcsolatban továbbra sincs megállapodás, Európa továbbra sem hajlandó elkötelezni magát a bevándorlási hullám megállítása mellett - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

    Szijjártó Péter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a brüsszeli bevándorlási politika a következő hetekben, hónapokban biztosan nem fog megváltozni, mint fogalmazott "a terrorfenyegetettség a nyárra is velünk marad".
    A miniszter szerint a biztonsági helyzet az elmúlt évtizedeket nézve most a legrosszabb, az idén a nagyobb terrortámadások 56 halálos áldozatot követeltek, és 291-en sérültek meg. 
    A terrorcselekményekben közös pont, hogy bevándorló vagy bevándorló hátterű elkövetőket derítettek fel - jegyezte meg.
    Az európai terrorfenyegetettség "korábban soha nem látott szintje" miatt Szijjártó Péter arra kéri az utazókat, hogy rövid külföldi tartózkodás esetén is regisztráljanak, és ne csak az országot, hanem a várost is adják meg, ahol tartózkodni fognak.
    A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy aki utazást tervez, nagy óvatossággal és körültekintéssel járjon el az úti cél kiválasztásakor, tájékozódjon a konzuli szolgálat honlapján, ahol országonként megtalálhatók az információk és a biztonsági besorolások.
    Ha egy ország nincs besorolva, biztonságosnak minősül, az első kategóriába sorolt országokba egyáltalán nem javasolják az utazást, a kettes kategóriánál fokozott kockázatú a beutazás - ismertette.
    Adott országon belül az egyes régiók besorolása eltérhet - hívta fel a figyelmet. Szijjártó Péter hozzátette: minden nagykövetség és főkonzulátus, konzuli képviselet 24 órában elérhető a nyáron telefonon, ezért érdemes felírni a számukat utazás előtt.
    Kitért az utazási biztosítások fontosságára, valamint arra, hogy az európai egészségbiztosítási kártyát kiváltóknak idén kiegészítő biztosítást is szükséges kötniük.
    Arra kérte a külföldre utazó magyarokat a külgazdasági és külügyminiszter, hogy regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján (konzuliszolgalat.kormany.hu), mert így kaphatnak a leggyorsabban segítséget egy esetleges terrorakció vagy rendkívüli esemény bekövetkezésekor.