Andrea napja van. | 2024.04.18

Tajani: a menedékjog és a szolidaritás európai alapértékek

2017-06-22 19:23:00

A menedékjog, miként a szolidaritás is az európai alapértékek részét képezi, ami azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene határozottan fellépni az illegális bevándorlással szemben - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke Brüsszelben csütörtökön, az európai uniós tagállamok kétnapos csúcstalálkozóján.

    Tajani kijelentette, a jelenlegi tehermegosztási rendszer megbukott, ezért késedelem nélkül határozni kell a menedékjog reformjáról, ugyanis a jelenlegi szabályok értelmében az első belépés szerinti néhány országnak kell foglalkoznia a kérelmek legnagyobb részével.
    "Igazságtalan, hogy egyedül rájuk hagyjuk ennek felelősségét a földközi-tengeri térség ellenőrzése és a tengeri mentési műveletek mellett - fogalmazott.
    Véleménye szerint reformokra van szükség a menedékkérők azon országokból történő automatikus és szolidáris újraelosztása érdekében is, amelyekben túl sok kérelmet nyújtanak be, de annak érdekében is, hogy az Európai Unió teljes területén egységesítsék a menedékjoghoz való jutás kritériumait.
    Harmonizált szabályokra - irányelvek helyett rendeletekre - van szükség annak elkerülésére, hogy a menekültek kedvezőbb befogadási feltételeket keresve országról országra vándoroljanak - húzta alá.
    "Az úgynevezett "szuverenisták" receptje, a bezárkózás saját nemzeti határaik közé, káros és ellenkező hatást vált ki. A valódi biztonság azon múlik, hogy képesek legyünk együttműködni egymással, megbízni egymásban, hogy megosszuk az információt és a technológiákat, megvalósítsuk a bevált gyakorlatok cseréjét, és összehangoljuk az európai hírszerzési ügynökségek és az unión kívüli országok munkáját" - húzta alá az EP elnöke.