Gedeon napja van. | 2024.03.28

Leleplezték a Kubala László park "alapkövét" a XIII. kerületben

2017-06-22 16:55:00

 Ünnepélyesen leleplezték a Kubala Lászlóról, az 1950-es évek világklasszis labdarúgójáról, az FC Barcelona néhai játékosáról elnevezett park "alapkövét" Budapest XIII. kerületében, a Vasas Sport Club Fáy utcai sporttelepe mögött, a Tahi utca és a Rákos-patak közötti területen csütörtökön.

    Tarlós István főpolgármester az emlékkő leleplezésekor úgy fogalmazott, Kubala László okosan futballozott, látott a pályán. Állandó veszélyt jelentett az ellenfél kapujára - tette hozzá.
    Habár Magyarországon talán nem ismerik elég sokan a labdarúgót, Katalóniában mítoszként tekintenek rá, és Spanyolország egészében máig különleges tisztelet övezi - mondta Tarlós István.
    Az irányító középpályásnak és csatárnak a szenvedélye volt a futball. Ő volt a csapat esze; a szív, amely életre keltette a játékot. Lelke máig él, és a feladat az emlékének megőrzése - hangsúlyozta a főpolgármester.
    Közölte: az emlékkő letétele a kezdete egy csaknem kétéves komplex felújítási folyamatnak, amelynek során tömegsportot is támogató területet alakítanak ki a környéken, a Béke és a Göncöl utca között. Futópályát, kerékpárutat és ezekhez tartozó közvilágítási rendszert építenek 2019-ig. A beruházást a kerületi polgármester kezdeményezte, ugyanakkor a főváros is támogatja mintegy 100 millió forinttal - fűzte hozzá.
    Tarlós István azt mondta, újszerű városépítészeti megoldásokra van szükség; a fő cél, hogy Budapest utcái és parkjai közösségi térként is működjenek. A Kubala Lászlóról elnevezett közterület tervei teljesítik ezt a feltételt, bővülnek a közösségi funkciók, több zöldfelület lesz - hangoztatta, megjegyezve: a Rákos-patak térségének revitalizációja kiemelt feladat, amely példaként szolgálhat további hasonló beruházásoknak.
    A főpolgármester szerint senkinek sem jut eszébe, hogy huszonöt-harminc éven belül magyar sztárjátékosa lehetne a Barcelonának vagy a Real Madridnak, ugyanakkor azt kívánta, hogy az emberek tudjanak bizakodni, és egyelőre örüljenek az emlékeiknek.
    Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (MSZP) úgy fogalmazott, büszke kerületiként nem lehet elégszer kifejezni a köszönetet és az elismerést. 
    Kubala László sportember volt, aki legendává, halhatatlanná vált. Mindig gyakorolt, soha nem volt magával elégedett - emelte ki. A labdarúgó ifjúkorában szívta magába a szolidaritás eszméjét, amely végigkísérte életét. Magyarországról a rendszerrel való elégedetlensége miatt is távozott. Győzelemcentrikus személyiség volt - fogalmazott.
    A parkról azt mondta, egyebek mellett reprezentatív zöldfelületet, virágos promenádot, kültéri fitneszberendezéseket, talajvizes öntözőhálózatot, gyalogoshidat terveznek kiépíteni, a 350 millió forintos fejlesztésből 250 milliót biztosít a XIII. kerületi önkormányzat.
    Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja nyomatékosította: Magyarországon el sem tudják képzelni, hogy Spanyolországban mekkora tisztelet övezi Kubala Lászlót, akinek géniuszát elhallgatta a kommunista diktatúra.
    Közlése szerint ő kezdeményezte Tarlós Istvánnál, hogy nevezzenek el közterületet az FC Barcelona néhai játékosáról.
    Carlos Kubala, Kubala László egyik fia - tolmácsolt beszédében - megjegyezte, kiskora óta hallgatta a Budapestről szóló történeteket apja és az ő barátai szájából. Amikor 1975-ben végre sikerült először eljutnia a magyar fővárosba, lenyűgözte, hogy mennyi történelem van bezárva az épületekbe, és az utcák beszélnek.
    A park létesítésével Budapest megfizeti a tartozását Kubala Lászlónak, aki pedig "megtalálja itt a helyét" - vélekedett, hozzáfűzve: megfelelőbb területet nem is jelölhettek volna ki, hiszen így a néhai futballista lélekben eljöhet és láthatja fejlődni a "kölyköket".
    Az ünnepség után a Vasas Fáy utcai sporttelepén megkoszorúzták Kubala László szobrát.
    Az 1927. június 10-én, Budapesten született Kubala László pályafutása során háromszor szerepelt a magyar, hatszor a csehszlovák és tizenkilencszer a spanyol válogatottban. Magyarországon a Ferencváros és a Vasas színeiben egyaránt pályára lépett.
    Játékosként az FC Barcelonával 1950 és 1961 között egyebek mellett négy bajnoki címet és két Vásárvárosok Kupáját nyert, majd klubedzőként az Espanyol, a Málaga, a Murcia és az Elche kispadján is ült a Barcelonáé mellett.
    Irányításával 1978-ban, tizenkét évnyi szünet után szerepelt ismét világbajnokságon a spanyol válogatott, amelyet 68 mérkőzésen vezérelt. Ez 2014-ig nemzeti rekordnak számított.
    A 2002. május 17-én elhunyt Kubala Lászlót 1999-ben, az FC Barcelona alapításának 100. évfordulóján a csapat történetének legjobb játékosává választották a szurkolók.