Emma napja van. | 2024.04.19

Alapjogokért Központ: a magyar elnökség meghatározhatja Európa jövőjét

2017-06-21 09:16:11

A magyar elnökség alatt a Visegrádi Négyeknek nem lehet kisebb céljuk, minthogy meghatározzák az Európai Unió jövőjét - jelentette ki az Alapjogokért központ stratégiai igazgatója szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

    Annál is inkább, mert Németországon és néhány szövetségesén kívül a V4-ek mellett nincs még egy blokk, amelynek határozott elképzelése volna Európa jövőjéről - közölte Kovács István, annak apropóján, hogy Magyarország átvette a szervezet soros elnökségét.
    A V4-ek bebizonyították, hogy a migráció kérdésében is képesek alternatívát kialakítani a fősodrot jelentő brüsszeli elképzelésekkel szemben - tette hozzá.
    A szakértő úgy vélekedett, hogy mára Németország mellett a V4-ek határozzák meg az EU gazdasági fejlődését, hiszen az országcsoport GDP-je immár tartósan az európai átlag felett bővül.
    Továbbá a kormány és államfőket tömörítő Európai Tanácsban négy szavazattal rendelkezik az együttműködés, ami szintén erős eszköz.
    A kutató ugyanakkor értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a 12 migránst befogadó Csehország ellen - Magyarország és Lengyelország mellett - indult kötelezettségi eljárás, miközben a 16 migránst fogadó Szlovákiával szemben nem.
    Szerinte ez arra irányuló kísérlet lehet, hogy az EU vezetése megpróbálja leszalámizni a tagállamokat. 
    Ezzel erősítenék Angela Merkel német kancellár azon tervét, hogy az Eurózónából nőjön ki az EU 2.0 - mondta Kovács István.