Gedeon napja van. | 2024.03.28

Törökország elítélt egy nemzetközi bírót, megsértve a diplomáciai védettségét

2017-06-15 13:32:14

Börtönbüntetésre ítélték Törökországban Aydin Sefa Akayt, az egyik ENSZ-bíróság tagját - jelentette be a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszék (ICTY) csütörtökön, hozzátéve, hogy Ankara intézkedéseivel megsértette a nemzetközi bíró diplomáciai védettségét.

    A háborús bűncselekmények ügyében eljáró testület tájékoztatása szerint Akayt hét év hat hónap börtönbüntetésre ítélték terrorizmus támogatása miatt, továbbá azzal a váddal, hogy azonosult a tavaly nyári puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen hitszónok nézeteivel.
    A több korábbi nemzetközi törvényszék funkcióinak átvételével alakult Nemzetközi Törvényszéki Mechanizmushoz (MICT) tartozó török bíró egyike azoknak az ezreknek, akiket a 2016. júliusi, sikertelen államcsínykísérlet után vettek őrizetbe Törökországban.
    A hágai ügyészség már márciusban bejelentette, hogy a bíró fogva tartása miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul, indoklásuk szerint Ankara nem tartotta be kötelezettségeit, amelyek Aydin Sefa Akayra is vonatkoznak.
    Az egykori diplomatát és bírót a török hatóságok azzal vádolják, hogy letöltötte és használta a ByLock titkosító alkalmazást, amellyel szerintük a puccsisták egymással kommunikáltak.
    A hágai közlemény azt követeli Törökországtól: helyezze szabadlábra Akay bírót, hogy folytathassa munkáját. Hangsúlyozta, hogy a testület tagjai diplomáciai mentességet élveznek, ráadásul Törökország több alkalommal is figyelmen kívül hagyta a bíróság felszólítását, nem küldött képviselőket a meghallgatásokra, illetve nem válaszolt a megkeresésekre.
    Korábbi hírek szerint a 2016 szeptembere óta fogva tartott bíró családja is kitart amellett, hogy Akayt jogellenesen tartják őrizetben, és elutasítja, hogy köze lett volna a puccskísérlethez, amellyel Ankara az Egyesült Államokban száműzetésben élő Fethullah Gülent vádolja.