Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb "szenzációs leleplezések" Edelényben a Császta-hegyen

2017-06-15 11:20:13

Budapesten már nem talál megfelelő témát a balliberális média, mert Edelényben a Császta-szőlőhegyen kutakodnak az évszázad szenzációja után. A múlt héten Molnárné Kristóf Adrienn kézműves manufaktúráját vették górcső alá, a héten pedig Garainé Bajnok Ildikó Kemencés Vendégházán csámcsogtak a tollnokok.

Gigantikus oknyomozásukkal leleplezték, hogy Molnárné és Garainé férje polgármester, és a Kemencés Vendégház a szallas.hu közvetítő oldalon van regisztrálva, majd fanyalogva megállapították, hogy több vendéget is fogadhatna a szálláshely. Súlyosbító körülményként értékelték Garainé férjének, a Fidesz edelényi szervezetében betöltött alelnöki posztját, míg Molnárné férjét javíthatatlan jobboldaliként könyvelték el, alátámasztva a majd egy évtizedes szakállas „gumikalapácsos” történettel.

A megjelent írásoknak nem a valóság bemutatása volt a céljuk, hanem a feleségeken keresztül a férjeket akarták lejáratni, ami beleillik a balliberális média generálta „mindenki korrupt” vízióba - állította egybehangzóan több, az ügyet ismerő edelényi forrásunk.

A térségben az 1980-as évektől érzékelhető a gazdasági hanyatlás, amit a rendszerváltás felgyorsított. Leépült a bányászat és a nehézipar. A kommunisták elhibázott gazdaságpolitikája nyomort, munkanélküliséget, kilátástalanságot, romokat és elnéptelenedést eredményezett.

A rendszerváltást követően Borsodnak 64 szocialista országgyűlési képviselője volt, akik azonkívül, hogy kellemesen elüldögéltek a parlamentben, szemérmetlen módon kihasználták a baloldali emberek elkötelezettségét, mást nem tettek.

Egyes borsodi szocialista képviselők elképesztő módon meggazdagodtak, Gúr Nándor pedig angolosan távozott Törökbálintra. A Cserehátnak az ipar és a bányászat lerombolása után, száznyolcvan fokos fordulattal a helyi adottságokra alapozva kellett új gazdaságpolitikáját felépíteni. 2010 előtt az elmaradott térségekben megalakították a LEADER szervezeteket.

A Csereháton a Borsod-Torna-Gömör Egyesület segítette a források minél hatékonyabb felhasználását. Az egyesületet megalakulásától fogva, ugyanaz az elnök és elnökség vezeti. A LEADER programban országosan több száz szálláshely, helyi mezőgazdasági termékeket feldolgozó manufaktúra épült, műemlékek, templomok újultak meg, elősegítve a turizmus fejlődését, bevételt hozva a tulajdonosoknak.

A LEADER az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának egy sajátos módszere, amelynek segítségével a vidéken élők meghatározhatják a térségük hosszú távú fejlesztési prioritásait, hogy azokat megvalósítva javítsák a vidéki életminőséget. A LEADER a közszféra, vállalkozói szféra és a civil szféra együttműködése, alulról jövő, önszerveződő vidékfejlesztés, melyben nagy szerepet kap a helyi identitás.

Edelényben egyre jobban előtérbe került a turizmus. Megújult a L Huillier-Coburg- kastély, a Borsodi földvár. A Császta-szőlőhegyen új életre kelt a borkultúra és szakrális helyeket alakítottak ki, évente búcsút és egyéb a valláshoz kapcsolódó rendezvényeket tartva. A tulajdonosok a régi pincéket és borházakat felújították.

- Edelényben és a környékén több szálláshely, manufaktúra épült LEADER-es forrásból, de az újságírók csak azokat a helyeket találták meg, amelynek a tulajdonosa fideszes vagy volt fideszes, és ez alátámasztja a megjelent lejárató cikkek politikai indítatását – vélekedik az egyik riportalanyunk.

A Kemencés Vendégházra könnyen ráakadtunk a Császtai-hegyen, ahol stábunkat a tulajdonos, Garainé Bajnok Ildikó fogadta. Az ötszobás, minden kényelemmel szolgáló épületből festői kilátás nyílik a szépen megművelt szőlőskertekre és a csereháti dombokra.

Kemencés Vendégház látképe (Fotó: szallas.hu)

- A pályázati felhívás megismerése után hosszasan töprengtünk, osztottunk – szoroztunk, latolgattuk, hogy tudjuk-e a feltételeket teljesíteni. Úgy döntöttünk, igen, és beadtuk a pályázatunkat, amely csak a második körben nyert. 2014-ben kezdtünk el építkezni, majd azt követően a környezetet rendezni, a házat bebútorozni.

Szobabelső a Kemencés Vendégházban (Fotó: szallas.hu)

-A neheze ezután kezdődött, működtetni kell a házat. Hozzáértők szerint a szallas.hu az felület, amely a leghatékonyabban tudja a szálláshelyet közvetíteni. Még rövid idő telt el az üzemeltetésből, de már sokan megfordultak nálunk – mondja Garainé. Mit tudunk nyújtani? Igényes megfizethető szállást, nyugodt környezetet, segítünk a vendég programjának összeállításában, és nem utolsósorban a hagyományos csereháti vendégszeretet, ízeket, borokat. Nézzenek körbe! A csend is idejár pihenni. Aki ki akar kapcsolódni, az itt megteheti.

Kilátás a Kemencés Vendégházból (Fotó: szallas.hu)

Garainé Bajnok Ildikó még elmondta, hogy igazságtalan vele szemben azok a sajtótámadások, amelyek igyekeznek hitelrontóan, rossz színben feltüntetni, és természetesen a jogi elégtételt sem zárta ki.

(di) fotók: szallas.hu