Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lepsényi: a beruházások és a lakásépítések beindulása okozta az építőipari termelés jelentős növekedését

2017-06-15 08:40:57

 

A beruházási kedv javulásának és a lakásépítések beindulásának köszönhető az építőipari termelés jelentős, 22 százalékos éves növekedése áprilisban - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 

    Az államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatait kommentálva hozzátette: a tavalyihoz képest sokkal több magán- és állami beruházás indult idén, kiemelte az út-és vasútépítéseket. Emellett a lakásépítések is dinamikusan megindultak, a tavalyi 32 ezer lakásépítési engedélyhez képest 80 százalékkal nőtt meg az idei első negyedévben a beadott igények száma, amiben a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az áfacsökkentés is jelentős szerepet játszott - fejtette ki.
    Lepsényi István szerint idén 20 ezer lakás is épülhet, ami még mindig nem elég, de jelzi a tendenciát.
    Az államtitkár szerint a béremelések miatt a külföldön dolgozó szakemberek számára egyre vonzóbb a hazatérés. Fontos trendnek mondta az ipari automatizálást, amely ahhoz járul hozzá, hogy az árak "ne szaladjanak az égbe", mivel a dolgozók egy résznek kiváltásával árcsökkenést lehet elérni.