Emma napja van. | 2024.04.19

Példátlan a bírák és ügyészek megtorlással fenyegetése

2017-06-12 09:33:33

Példátlannak nevezte a Legfőbb Ügyészség az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt a politikusi kijelentést, amely megtorlással fenyegeti a bírákat és az ügyészeket a jogszerű, törvényes tevékenységük miatt.

    Ez a megnyilvánulás súlyosan sérti a jogállamiságot, alapjaiban támadja a jogbiztonságot - írta a Legfőbb Ügyészség.
    Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke múlt csütörtökön a Sukoró-ügyben hozott jogerős döntés után beszélt arról, hogy pártja kormányra kerülése után börtönbe záratná a 2008-as sukorói telekcsere ügyében eljáró ügyészeket, bírákat, valamint a legfőbb ügyészt és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét.
    Az ellenzéki politikus a jogerős döntést kommentálva koncepciós perről beszélt, továbbá - kormányváltás esetére - szabadulást és teljes kárpótlást ígért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori vezetőinek.
    Varju László azt mondta: a Fidesz azért "kreálta" a Sukoró-ügyet, hogy börtönbe zárja Orbán Viktor kormányfő "legfőbb politikai ellenfelét", Gyurcsány Ferencet, Tátrai Miklós és Császy Zsolt fő bűne pedig az volt, hogy nem tettek "hamis tanúvallomást" a DK elnöke ellen.
    "Ma Magyarországon nem független az igazságszolgáltatás" - jelentette ki, hozzátéve, Polt Péter legfőbb ügyész, Handó Tünde, az OBH elnöke, az ügyben eljáró "fideszes" ügyészek, a csütörtöki ítéletet meghozó bíró és tanácsa addig lesz "szabadlábon, ameddig a magyar miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják".
    Az ellenzéki párt szombaton közleményben ismételte meg: "a fideszes Polt Péter ügyészsége két ártatlan embert juttatott koncepciós perben letöltendő börtönbüntetésre a Sukoró-ügyben".
    Gréczy Zsolt, a párt szóvivője hétfőn ugyancsak koncepciós perről beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában és vizsgálat lefolytatását szorgalmazta, hozzátéve, hogy ha a bíró bűncselekményt követett el az eljárás során, akkor börtönbüntetésre kell ítélni. 
    A 2008-as sukorói telekcsere ügyében a Kúria jogerősen három, illetve két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés kísérlete miatt Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, az MNV Zrt. egykori vezetőit.