Auguszta napja van. | 2024.03.29

Alacsony a részvétel a nemzetgyűlési választások első fordulójában

2017-06-11 16:34:00

A választásra jogosultak 19,24 százaléka adta le vasárnap délig a szavazatát a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában, míg öt évvel ezelőtt az első fordulóban 21,06 százalék szavazott délelőtt - közölte a francia belügyminisztérium.

    A részvételi arány franciaországi viszonylatban alacsonynak számít, a felmérések szerint várhatóan rekordméretű lesz a távolmaradás.
    Az egy hónappal ezelőtti elnökválasztás első fordulójában a választók 28,5 százaléka vonult az urnákhoz délig, urnazárásig 77,77 százalékos volt a részvétel, míg 2012-ben a nemzetgyűlési választások első fordulójában 57,22 százalék ment el szavazni, ami rekord alacsony érték volt.
    A legkevesebben eddig Párizsban voksoltak, a fővárosban alig 11,68 százalékos volt délig a részvétel. 
    A kétfordulós nemzetgyűlési választáson, amelynek második fordulóját jövő vasárnap rendezik, mintegy 47 millió választópolgár a parlament eddig baloldali többségű alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre.
    Egy hónappal Emmanuel Macron elnökké választása után a felmérések szerint az államfő centrumpártja, a Köztársaság lendületben (LREM) elsöprő győzelmet arathat, ami elengedhetetlen reformprogramja, mindenekelőtt a munkajogi reform elindításához.
    Az államfő délben adta le voksát az észak-franciaországi Le Toquet üdülővárosban. A szombaton nyilvánosságra hozott utolsó felmérések szerint pártja akár 400 helyet is megszerezhet az 577 fős nemzetgyűlésben a jövő vasárnapi második fordulóban. Az abszolút többséghez 289 hely szükséges.
    Az 577 körzetben 7882-en mérettetik meg magukat. A biztos győzelemhez az első fordulóban 50 százalék plusz egy szavazatot kell elérnie egy jelöltnek. Ha egy körzetben ez senkinek sem sikerül, akkor a jövő vasárnapi második fordulóban minden, legalább 12,5 százalékot elért jelölt indulhat.
    A köztársasági elnök egy évvel ezelőtt alakult centrummozgalma, az LREM a felmérések szerint 31,5 százalékkal végezhet az élen az első fordulóban, megelőzve a legnagyobb ellenzéki pártot, a jobbközép Köztársaságiakat, akik 22 százalékra számíthatnak a 17 százalékkal harmadik helyre várt, Marine Le Pen vezette Nemzeti Front előtt. A radikális baloldal 11,5, míg az eddig kormányzó szocialisták alig 8 százalékos támogatottsággal történelmi vereséget szenvedhetnek.
    A fokozott terrorfenyegetettség miatt a választást rendkívüli biztonsági készültség mellett rendezik meg: a 67 ezer választókörzet körül 50 ezer járőröző csendőr és rendőr teljesít szolgálatot.