Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyar házelnök először látogatott Hongkongba és Makaóra

2017-06-10 09:25:00

 Kínai hivatalos látogatásának befejezéseként Hongkongban és Makaón folytatott megbeszéléseket Kövér László, személyében magyar házelnök először látogatott Kína e két különleges közigazgatási övezetébe - tájékoztatta az MTI-t szombaton Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

    Az Országgyűlés elnöke Hongkongban Andrew Leunggal, a Törvényhozó Tanács elnökével és Leung Csun-jing kormányzóval tárgyalt, Makaón pedig a kormányzatot vezető Csuj Szaj-onnal és Ho Lat Szenggel, a Törvényhozó Tanács elnökével.
    "A mostani kínai látogatással a törvényhozási kapcsolatokat is szerettük volna felemelni arra a szintre, mint amit Magyarország miniszterelnöke és Kína államfője a stratégiai partnerség kinyilvánításával megvalósított" - mondta a házelnök. Hozzátette: Magyarország és Kína barátsága 68 éves barátságra épül, de a kapcsolatrendszerben bekövetkezett fejlődést az a gazdasági és társadalmi előrehaladás tette lehetővé, amelyet az elmúlt több mint két évtizedben a két ország elért.
    "Mivel Hongkong Kína része, nem közömbös számunkra, hogy Hongkonggal mint különleges közigazgatási területtel hogyan tudunk együttműködni" - hangoztatta Kövér László. Mint mondta, "Kína az Európai Unión kívüli legfontosabb kereskedelmi partnerünk, ezen belül Hongkong központi globális pénzügyi-gazdasági szerepe miatt önmagában is előkelő helyet foglal el". 
    Magyarország célja, hogy egyedülálló logisztikai adottságait kihasználva a közép-európai térségben befektető kínai és hongkongi vállalatok mint elsődleges befektetési célországra tekintsenek rá, amikor az európai uniós piacra lépés lehetőségét veszik fontolóra.
    Kövér László elismerését fejezte ki hongkongi és makaói tárgyalópartnereinek azokért az eredményekért, amelyeket az elmúlt 20 év alatt az "egy ország - két rendszer" működési formában, a sajátos igazgatási modell alapján a két sziget-város megvalósított.
    Az Országgyűlés elnöke tájékoztatást adott magyarországi befektetési lehetőségek iránt érdeklődő hongkongi bankároknak és üzletembereknek hazánk keleti nyitási politikájáról és gazdasági fejlődéséről. A delegáció tagjaként pedig Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója kereskedelmi, pénzügyi és üzleti tárgyalásokat folytatott a kétoldalú kapcsolatokban érdekelt vállalatok és bankok vezetőivel.