Gedeon napja van. | 2024.03.28

Juncker reméli, hogy hamar elkezdődnek a tárgyalások Londonnal

2017-06-09 16:33:00

 Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bízik abban, hogy a brit parlamenti választások eredménye nem lesz hatással a Brexitről szóló tárgyalásokra, így azok minél hamarabb megkezdődhetnel Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

    "Erősen bízom abban, hogy Nagy-Britannia a választások után is hajlandó lesz elkezdeni a tárgyalásokat a Brexitről" - jelentette ki Juncker pénteken Prágában sajtóértekezleten. "Bízom abban, hogy a választások eredménye nem lesz kedvezőtlen hatással a tárgyalásokra, amelyket már nagyon várunk" - tette hozzá. 
    Jean-Claude Juncker, aki egy nemzetközi biztonságpolitikai konferencián vesz részt Prágában, kifejtette: az Európai Bizottság és az uniós tagállamok is fel vannak készülve a tárgyalásokra. "Várjuk a brit küldöttséget. Először az elválás formájáról kell megállapodnunk, utána pedig a jövőbeni kapcsolatok szerkezetéről" - mutatott rá az EB elnöke.
    Arra a kérdésre, hogy elég lesz-e a szabályokban meghatározott két év a tárgyalások befejezésére, Juncker azt válaszolta: erről most nem érdemes beszélni, hiszen a tárgyalások még el sem kezdődtek.
    Hasonló álláspontot fogalmazott meg Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök is. "A népszavazási döntés a Brexitről már egy éve megszületett, de a brit kormány eddig nem volt képes a tárgyalások megkezdésére. Úgy látom, hogy az EU, és az uniós tagállamok egyenként is, jobban fel vannak készülve mint London" - jelentette ki Sobotka újságírók előtt.
    "Semmire sem lenne jó most a tárgyalások idejének esetleges meghosszabításáról beszélni" - jegyezte meg a cseh kormányfő.