Andrea napja van. | 2024.04.18

Turisztikai ügynökség: kiemelkedő eredmények, jövőre 53 milliárd fejlesztésre

2017-06-09 11:59:00

 Kiemelkedő eredményt ért el a turizmus az idén az első négy hónapban, az ágazat versenyképességének javításához 2018-ban is folytatódnak a turisztikai fejlesztések, amelyre több mint 53 milliárd forint áll rendelkezésre jövőre - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. 

    Guller Zoltán a KSH kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról kiadott legfrissebb jelentéséről kiemelte: a turizmus húzóágazat lett, áprilisban is folytatódott a növekedés, ami minden régióban kétszámjegyű volt. A szálláshelyek bruttó szállásdíj-bevétele példanélküli, 33 százalékos növekedést ért el - ismertette. A SZÉP-kártya forgalom is jelentős volt, 35 százalékkal többet költöttek ezzel a fizetőeszközzel.
    Hozzátette: az eredményekben szerepet játszott egyebek mellett az is, hogy idén a négynaposra bővült húsvét áprilisra esett, nő a turisztikai szolgáltatások színvonala, valamint az, hogy a családoknál egyre több pénz marad.
    Mint mondta, a magyar turizmus a jövő évi költségvetés egyik nyertese: jövőre az ágazat fejlesztésére több mint 53 milliárd forint áll rendelkezésre, ami több mint hétszerese a 2010-esnek, és a duplája a 2017-esnek. Ebből a turisztikai célelőirányzat összege több mint 10 milliárd forint, ezt az országmárka és marketingtevékenység támogatására fordítják a turisztikai ügynökség működésével együtt, 1,1 milliárd forint áll rendelkezésre a nemzeti ünnepek lebonyolítására. A maradék több mint 40 milliárd turisztikai fejlesztésekre használható fel.
    Jövőre kilenc hosszú hétvége lesz, ami ismét jelentősen hozzájárul a bevételek növekedéséhez, adataik szerint egy hosszú hétvége akár 10 százalékkal növelheti a bevételeket - vélekedett a vezérigazgató. A turizmus bővülésével jelentősen hozzájárul a GDP-növekedéséhez, szeretnék elérni, hogy a turizmus GDP-hez való hozzájárulása a jelenlegi 10-ról 16 százalékra emelkedjen 2019-ig.
    Kitért arra, hogy minden idők legnagyobb, legátfogóbb turisztikai fejlesztési programja indul el annak érdekében, hogy vonzóbbak legyenek a magyarországi úticélok, három kiemelt turisztikai régió fejlesztéseire eddig 500 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek hazai forrása mintegy 120 milliárd forint, a fennmaradó rész uniós forrás - mondta.
    Az idegenforgalom bővülését nem csak a több támogatás, hanem az adócsökkentés is segíti: tovább csökken a vendéglátásban az áfa, idén januártól 18 százalékra, jövőre pedig 5 százalékra. A kormányzat az áfacsökkentésért cserébe az ágazatban dolgozók bérének már rövid távon jelentős emelését várja a vállalkozásoktól - húzta alá. 
    Guller Zoltán arról is tájékoztatott, hogy az ENSZ Turisztikai Világszervezete jövőre Magyarországon tartja a turizmus világnapját, erről ősszel szavaz a közgyűlés. Mindez az ágazat teljesítményének elismerése.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány