Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szombaton kezdődik a Fesztiválakadémia

2017-06-07 10:10:34

Szombaton kezdődik a Fesztiválakadémia Budapest, amely a hangversenyek mellett előadásoknak és matinékoncerteknek is otthont ad június 16-ig öt fővárosi helyszínen - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai adásában.

    A rendezvényen Kodály Zoltán zeneszerzőre, zenepedagógusra és a tavaly elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre is emlékeznek. 
    A nyitókoncerten a Zeneakadémián Sztravinszkij A katona története című műve hangzik el, amelyben ördögként, mesélőként és katonaként közreműködik Mácsai Pál színművész, az ördög hegedűse pedig Kelemen Barnabás lesz - mondta el a műsorban Kokas Katalin hegedűművész, a fesztiválakadémia művészeti vezetője, hozzátéve: ezt a műsort néhány éve még Kocsis Zoltánnal adták elő.
    A jubileumi év alkalmából Kodály Zoltán művei felcsendülnek az előadásokon, koncerteken és a versenyen is. Kelemen Barnabás és Fenyő László például Kodály Hegedű-cselló duóját adja elő, a Nyíregyházi Cantemus Kórus vezetői az esti koncertek előtt két Kodály-művet tanítanak meg a hallgatóságnak, amelyeket a zárókoncerten együtt énekelhetnek a művészekkel. 
    Az I. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen a Virtuózokból ismert fiatalok is részt vesznek, valamint Koreából, Amerikából és Belgiumból is érkeznek 8-18 év közötti versenyzők. A hegedűverseny zsűrijének elnökségét Shlomo Mintz vállalta, aki a június 16-i zárókoncerten egyebek mellett Johann Sebastian Bach d-moll kettősversenyét adja elő a Pesti Vigadóban - közölte a művészeti vezető.
    A fesztiválon műhelymunka is zajlik majd, amelyen tanár és tanítvány közösen játszik: így például június 12-én Vilde Frang hegedűművész a kurzusok résztvevőivel Johannes Brahms A-dúr zongoranégyesét matinékoncerten mutatja be tételenként - ismertette a részleteket.
    Kokas Katalin és Kelemen Barnabás kamarazenei fesztiválja a Liszt Ferenc Zeneakadémia mellett a Pesti Vigadóban, a Régi Zeneakadémián, a Széchenyi Fürdőben és a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában várja a közönséget.