Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2017-06-06 14:13:52

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Brit-szigetek térségében ciklon örvénylik, hosszan elnyúló frontrendszere egészen Franciaország déli részéig ér. A légörvény frontjai mentén sokfelé fordul elő csapadék, Nagy-Britanniából több helyről jelentős mennyiségű esőről érkezett jelentés. A ciklontól keletre eső területet meleg, nagy nedvességtartalmú levegő tölti ki, amely kedvező feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulásához. Az áramló nedves levegő az Alpok déli lejtőinek ütközve néhol felhőszakadást okoz, 60-90 mm közötti csapadékot is mérnek. Ugyanakkor Kelet-Európa fölött magasnyomás helyezkedik el, ennek köszönhetően arrafelé nyugodtabb, alapvetően csapadékmentes az idő. A Kárpát-medencét szerdára virradóan hidegfront éri el, mögötte mintegy 5-7 fokkal hűvösebb levegő áramlik fölénk.
    
    Várható időjárás az ország területén szerda estig:
    -------------------------------------------------
    Kedden erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Többfelé alakul ki zápor, zivatar, főként az ország középső és keleti harmadában heves zivatar, felhőszakadás is valószínű. Az éjszaka első felében még szórványosan várható csapadék, később egyre kevesebb helyen eshet. Szerdán a többórás napsütés mellett a Tiszántúlon, estefelé pedig a Dunántúlon lehet erőteljesebb a felhőképződés, ezeken a területeken néhol zápor, északkeleten zivatar is kialakulhat. Kedden megélénkül, az Észak-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, amely késő estétől egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és átmenetileg viharossá fokozódik. A szél szerda este ismét megerősödik, de akkor is csak átmenetileg. Zivatarok környezetében ugyanakkor viharos széllökésekre számíthatunk.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 21 és 26 fok között alakul.