Emma napja van. | 2024.04.19

A kínai Senhszi tartományba látogatott Kövér László

2017-06-06 06:14:34

 

Kínai hivatalos látogatásán a 37,5 millió lakosú Senhszi (Shaanxi) tartomány székhelyére, Hszian városába látogatott Kövér László, az Országgyűlés elnöke - tájékoztatta az MTI-t Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke kedden.

 

    A tartomány Népi Gyűlésének alelnökével, Li Csün-csuval (Li Junzhu) folytatott megbeszélésén Kövér László úgy fogalmazott: még soha nem voltak olyan jók Magyarország kapcsolatai Kínával, mint napjainkban. A barátság ugyan régi keletű, de a gazdasági fejlődés mindkét országban meghozta az intenzív együttműködés korszakát, amelyet jól mutat, hogy Magyarország Kína kapuja Közép-Európába, térségünkben Magyarországon fektetik be a legtöbb kínai tőkét, mintegy 4 milliárd dollár értékben, és több mint tízezer embernek ad munkát hazánkban kínai vállalat. 
    Az elmúlt évben dinamikusan fejlődtek a kereskedelmi kapcsolatok a tartomány vállalkozásaival is, elsősorban az elektronikai és autóipari alkatrészekkel kereskednek mindkét irányban, az energetikában, és a textiliparban is vannak senhszi cégeknek magyarországi érdekeltségei.
    Li Csün-csu elmondta vendégének, hogy Senhszi tartomány központja, Hszian 1100 éven keresztül Kína fővárosa volt, és a tartomány 13 uralkodót adott az országnak. Senhszi gazdasági szerepéről szólva megemlítette, hogy Kína energiahordozó-készletének egyharmada itt található, az elektromosautó-gyártás, a gyógyszer- és vegyipar, az informatika, az űrkutatás és az atomenergetika egyik legfontosabb központja, fontos vasúti és közlekedési csomópont. 
    Az alelnök a tartomány céljának nevezte, hogy az Egy övezet, egy út program által - évszázadokon át betöltött szerepéhez hasonlóan - ismét a Selyemút kereskedelmi forgalmának központjává váljon. 
    Kövér László gratulált vendéglátójának a tartomány óriási léptékű fejlődéséhez, és kiemelte, hogy a térség több ezer éves kulturális és történelmi múltja olyan alap a jelenlegi fejlődéshez, amelyre a jövőben is biztonsággal lehet építeni.
    Hsziani programját megelőzően Kövér László Pekingben meglátogatta a 2014-ben megnyílt Pekingi Magyar Kulturális Intézetet, melynek vezetője bemutatta a csak tavaly több mint 160, a magyar kultúrát népszerűsítő rendezvényt megszervező központ tevékenységét. Szólt egyebek közt az intézet és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által közösen megvalósított, a Kodály-módszer alapján két-két pekingi óvodában, általános- és középiskolában nagy népszerűségnek örvendő, mintegy 60 gyermek részvételével működő magyar népzenei oktatásról. A magyar országgyűlési küldöttség megtekintette az éppen Pekingben tartózkodó, százhalombattai Forrás néptáncegyüttes rövid táncműsorát, és találkozott a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme Magyar Tanszékének tanáraival és diákjaival is. A házelnök megköszönte a fiatalok érdeklődését a magyar nyelv és kultúra iránt, és azt kívánta, hogy tanulmányaikat befejezve tegyék még szorosabbá a kapcsolatot a magyar és a kínai nép között.
    Kínai látogatását a magyar házelnök Sanghajban, majd Hongkongban és Makaón folytatja.