Andrea napja van. | 2024.04.18

Corbyn: Theresa Maynek le kell mondania a rendőrség létszámának csökkentése miatt

2017-06-05 16:17:45

Lemondásra szólította fel hétfőn az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője Theresa May miniszterelnököt a rendőrség létszámának csökkentése miatt.

    Jeremy Corbyn a szombat éjjeli londoni merénylet utáni első munkáspárti választási kampányrendezvényen azt mondta: a konzervatív párti kormányfővel a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon "meg kell fizettetni" a rendőrségi létszámcsökkentések árát.
    Theresa May hat évig a belügyminisztérium élén állt, mielőtt tavaly átvette a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól, aki a brit EU-tagságról rendezett, a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert tavaly júniusi népszavazás után lemondott.
    May hétfőn - nem sokkal Corbyn kijelentései előtt - már reagált arra az ellenzéki vádra, hogy belügyminisztersége idején, 2010 és 2016 között a kormány csaknem 20 ezerrel csökkentette a rendőri állomány létszámát. A kormányfő egy kampányrendezvényen kijelentette: a takarékossági intézkedések a terrorelhárító szolgálatok tevékenységét nem érintették, a kormány ezerötszázzal növelte a fegyveres rendőri osztagok létszámát.
    Corbyn szerint azonban Theresa May belügyminiszterként "olcsón meg akarta úszni a lakosság védelmét". A Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje szerint "nagyon sok nagyon felelősségteljes ember" figyelmeztette annak idején Mayt a rendőrségi létszám csökkentése miatt. 
    Corbyn kijelentette: ő is támogatja azokat a felhívásokat, amelyek szerint az utóbbi kilenc hétben elkövetett három nagy-britanniai merénylet miatt Theresa Maynek távoznia kell a miniszterelnöki tisztségből. Hozzátette ugyanakkor, hogy "ezt a problémát a választópolgárok tudják majd a legjobban rendezni" a csütörtöki választásokon.
    Nem hivatalos hétfői médiaértesülések szerint a szombat éjjeli londoni merénylet három elkövetőjének egyikénél ír személyazonossági dokumentumokat találtak. Az illető állítólag marokkói származású, felesége pedig skót.
    Mindezt a Scotland Yard egyelőre nem erősítette meg. A londoni rendőrség hétfőn közölte: tudja, hogy ki volt a három merénylő, de kilétüket akkor hozza nyilvánosságra, ha ez "műveleti szempontból lehetségessé válik".
    A merénylőkkel a Scotland Yard terrorellenes osztagának nyolcfős egysége végzett, összesen ötven lövést leadva a három terroristára. Az akcióban véletlenül lövés ért egy civilt is, de állapota a rendőrség tájékoztatása szerint nem súlyos.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány