Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megbeszélést tartottak a nyugat-balkáni államfők a térség stabilitásáról

2017-06-04 08:30:00

A nyugat-balkáni országok államfői szombati szlovéniai csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy Délkelet-Európának kulcsfontosságú szerepe van a régió stabilitásában - hangzott el a Brdo-Brioni folyamat elnevezésű fórumon utáni sajtótájékoztatón.

    Borut Pahor szlovén, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát és Frank-Walter Steinmeier német elnök felszólította az Európai Uniót és annak összes tagállamát, hogy ismét tűzzék napirendre Délkelet-Európa kérdését, mert a helyzet a térségben romlik, az egyre erősödő fenyegető retorika pedig aláássa stabilitását, ami hatással lehet az egész EU-ra.
    Pahor szerint a tanácskozás őszinte volt, néha kicsit emelt hangnemben folyt a vita, de mivel egyértelmű az országok közötti párbeszéd hiánya, fontos volt, hogy az államfők találkoztak és beszéltek egymással. 
    Mint mondta: a régió stabilitása érdekében az EU-nak ismét napirendre kell tűznie a bővítési folyamatot, amelynek politikainak, nem csak technikainak kell lennie.
    Pahor rámutatott, hogy az EU bővítése Nagy-Britannia európai uniós kilépése, Oroszország és Törökország viszonya és a közel-kelti helyzet miatt akadt meg. Úgy vélte: ez azonban nem ok, hogy a nyugat-balkáni országok ügye ne jelenjen meg az EU napirendjén.     "Mindent meg kell tennünk a béke megőrzéséért, a biztonság és a jólét megteremtésért" - húzta alá. 
    Kiemelte: azon felül, hogy az EU fontolóra veszi a balkáni kérdést, a régió országainak maguknak is sokat kell tenniük a megbékélésért, kezdve az egymás közötti tiszteletteljes párbeszéddel, amely elősegíti a barátságos együttélést. 
    Kolinda Grabar-Kitarovic szerint az EU-nak konkrét lépéseket kell tennie a bővítési folyamtok érdekében. 
    A horvát államfő úgy vélte: idegen hatalmak befolyása alá került a régió azon része, ahol az EU űrt hagyott maga után.     Minden országnak joga van ahhoz a szervezethez csatlakozni, amelyhez akar, de kívülálló feleknek nem szabad beleavatkozniuk, mert instabilitást okoznak - tette hozzá.
    Steinmeier egyetértett szlovén és horvát kollégájával, és sürgette az EU-t, valamint a tagállamokat, hogy mutassanak nagyobb hajlandóságát a balkáni országok integrációjára. Megjegyezte: "emlékezünk még rá, mi történt a térségben a '90-es években". 
    A tanácskozáson, amelyen Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia és Albánia elnökei is részt vettek, közös nyilatkozatot fogadtak el a felek. Ebben felhívják a régió országait, hogy tartózkodjanak a "nacionalista és uszító retorikától". 
    "Ehelyett az együttműködést és a párbeszédet kell szorgalmazni" - olvasható a szövegben. 
    Az első államfői szintű fórumot 2013-ban a szlovéniai Brdón tartották Francois Hollande francia köztársasági elnök részvételével. 
    Angela Merkel német kancellár 2014-ben Dubrovnikban, Heinz Fischer osztrák államfő 2015 nyarán a montenegrói Budván, Joe Biden amerikai alelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig 2016-ban Zágrábban volt díszvendége a tanácskozásnak.