Tivadar napja van. | 2024.04.20

Kósa: vannak megfontolásra érdemes javaslatok a Velencei Bizottság véleményében 

2017-06-03 13:10:00

Vannak megfontolásra érdemes javaslatok a Velencei Bizottság előzetes véleményében a civiltörvényről - mondta a Fidesz frakcióvezetője szombati debreceni sajtótájékoztatóján.

    Kósa Lajos hangsúlyozta: tanulmányozzák a bizottság javaslatát, mivel jó törvényt szeretnének alkotni, amely valóban biztosítja az átláthatóságot minden, így a külföldről támogatott civil szervezetek esetében is.
    A frakcióvezető emlékeztetett: a bizottság a szabályozás céljával egyetért, támogatandó, legitim célnak nevezte a törvény módosítását. 
    "Van még egy hetünk, hogy a törvénybe beépítsük a javaslatokat", és az előterjesztés a június 12-ével kezdődő héten a parlament elé kerülhet - fogalmazott Kósa Lajos.
    A Velencei Bizottság, az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete pénteken tette közzé előzetes véleményét a külföldi támogatással Magyarországon működő civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvénytervezetről.
    Azt írták: a javaslat jogszerű célokat tűz ki, és a pénzmosás, valamint a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet hivatott előmozdítani. Ugyanakkor megjegyezték: a törvény túlzott kötelezettségeket és aránytalan szankciókat helyez kilátásba.