Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gulyás: hiába csonkítottak meg minket, mindig újra tudtuk kezdeni

2017-06-03 10:05:00

Hiába igáztak le bennünket, hiába csonkították meg Trianonban a nemzetet, mi magyarok, mindig újra tudtuk kezdeni - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke péntek este, a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten.

    A honvéd hősök sír- és emlékhelyén a 12. kerületi Gesztenyéskertben Gulyás Gergely kiemelte: 1920. június 4-én nemcsak egy ezeréves országot daraboltak fel, de - még nagyobb bűnként - egy nemzet testét csonkították meg. 
    Magyarok milliói lettek más országok állampolgárai, és kerültek sokszor életveszélybe csak azért, mert magyarok voltak - mondta.
    Pogromok, kitelepítések, erőszakos asszimiláció sújtotta a magyarságot, a nemzet mégis megmaradt, nemcsak az anyaországban, hanem az elcsatolt nemzetrészeken is.
    Ezért "ha a magyar hősökre emlékezünk, mindig eszünkbe kell jutnia a határon túli magyarságnak is, mert a 20. században nekik volt a legnehezebb magyarnak megmaradni" - fogalmazott az országgyűlés alelnöke.
    Kitért arra: ha az 1848-as szabadságharc leverésére a kiegyezés volt a válasz, az '56-os forradaloméra pedig a rendszerváltás és a szovjet birodalom bukása, akkor Trianonra a nemzet közjogi egyesítése, az egyszerűsített honosítás és a nemzeti összetartozás ünneplése a megfelelő felelet.
    "Trianonban legyőzettünk, hogy majd egy évszázad kitartó, mindennapos küzdelmei után és annak köszönhetően ma lélekben a Kápát-medence és a diaszpóra magyarságával egyesülve ünnepelhessük a magyar nemzet határokon átívelő összetartozását" - tette hozzá Gulyás Gergely.
    Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese köszöntőjében rámutatott: több mint 100 év távolságból tekintve az első világháborúra és Trianonra, az emlékezés mellett lehetőségünk van arra is, hogy újraértelmezzük az akkor történt eseményeket, hogy tanúságot tegyünk a magyarság összetartozásáról, és "felmutassuk a világnak, hogy a rendkívüli történelmi kataklizmák után is képesek vagyunk az előttünk álló történelmi kihívások megoldására".
    Hozzátette: a heroikus magyar virtus, a becsület és a hűség, az önfeláldozás erényei időtlen értékeink, nemzetünk létének, egységének és fennmaradásának elengedhetetlen feltételei.
    Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, amelynek államhatárok feletti összetartozása valóság, és egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".