Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az EU és Kína megerősítette elkötelezettségét a megállapodás mellett

2017-06-03 10:30:00

 Donald Trump amerikai elnök döntését követően az Európai Unió és Kína megerősítette elkötelezettségét a párizsi klímaegyezmény mellett a felek legmagasabb rangú képviselőinek kétoldalú brüsszeli találkozóján pénteken.

    "Az Európai Unió és Kína minden korábbinál fontosabbnak tartja a fellépést a klímaváltozás ellen és az átállást a tiszta energiára" - olvasható a nyilatkozatban, amelyet Li Ko-csiang kínai kormányfő, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke írt alá.
    A felek "történelmi megállapodásnak" nevezték a 2015 végén csaknem 200 ország által aláírt klímavédelmi szerződést, amelyet az amerikai kormányzat egyoldalúan felmondani készül Trump előző napi bejelentése nyomán.
    Mint írták, az EU és Kína jelentősen fokozni fogja politikai, technológiai, gazdasági és tudományos együttműködését az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén, tekintettel az erőforrás-hatékony, fenntartható, alacsony szintű kibocsátással járó gazdasági és társadalmi modellre való világszintű átállás szükségére.
    Sajtótájékoztatóján Donald Tusk elmondta: "meggyőződésünk, hogy nagy hiba volt az Egyesült Államok csütörtöki döntése a párizsi klímaegyezmény felmondásáról", az éghajlatváltozás elleni harc azonban folytatódni fog Washington szerepvállalása nélkül is.
    Hozzátette, hogy az amerikai kormányzat sajnálatos döntés ellenére a szilárd transzatlanti kapcsolat továbbra is a legjobb biztosítéka annak, hogy ne maradjanak magukra azokra az országok és emberek, akik fellépnek a szabadságért és a békéért.
    Tusk továbbá közölte, hogy a tanácskozáson kifejezte aggodalmát a szólás- és egyesülési szabadság kínai helyzete miatt, ide értve az emberi jogi ügyvédek bebörtönzését és a kisebbségi jogokat.
    Kína az Egyesült Államokat megelőzve 2007 óta a legnagyobb széndioxid-kibocsátó a világon, a harmadik helyen az Európai Unió áll.
    A nyilatkozatban emellett elismerték a globális szabadkereskedelem és a multilaterális, szabályokon alapuló rendszer fontosságát, ami szakértők szerint szintén üzenetértékű lehet a protekcionista kereskedelempolitikát pártoló Trump-adminisztráció számára.
    Bizonyos kereskedelmi kérdésekben ugyanakkor továbbra is komoly nézeteltérések vannak a felek között.
    A sajtókonferencián Jean-Claude Juncker sérelmezte az egyes szektorokban, például az acéltermékek terén jelentkező "aggasztó kínai túlkapacitást", ugyanakkor arról számolt be, hogy bár egyelőre nem sikerült megállapodásra jutni, az ülésen közeledtek az álláspontok a kínai acéldömping és az európai piacvédelmi intézkedések ügyében.
    Az ülés előtt Cecilia Malmström uniós kereskedelempolitikai biztos a viszonosság elvének betartására szólította fel pénteken Pekinget az Európai Unió és Kína közötti kereskedelem és befektetések terén.
    Az EU hosszú idő óta Kína legnagyobb kereskedelmi partnere, a kelet-ázsiai ország pedig a második helyen áll az unió külkereskedelmében. Sajtójelentések szerint a felek közötti napi árucsere értéke meghaladja a 1,5 milliárd eurót.
    Donald Trump csütörtökön jelentette be, hogy felmondja a párizsi globális klímamegállapodást, amelynek keretében az Egyesült Államok még Barack Obama elnöksége alatt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest.