Auguszta napja van. | 2024.03.29

Novák: a tehetséges fiatalokon múlik a jövő

2017-06-02 19:40:00

A tehetséges magyar fiatalokon múlik a jövő, rajtuk áll vagy bukik, hogy milyen lesz Magyarország elkövetkező időszaka, hiszen tevékenyen részt tudnak venni az ország formálásában - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúsági- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár pénteken Budapesten.

    Novák Katalin az országos középiskolai tanulmányi verseny (oktv) díjkiosztója előtt mondott köszöntőjében azt mondta, akik megmérették magukat ezen a versenyen, azok nemcsak tehetségesek, hanem bátrak is, hiszen több mint húszezren jelentkeztek az oktv-re.
    A tanulásba vagy később a munkába fektetett energiát nem lehet megspórolni, "nem lehet az utat lerövidíteni, nincsenek kiskapuk", azonban a befektetett energia később valamilyen formában megtérül - fogalmazott.
    Novák Katalin szólt a fiatalokat felkészítő tanárokhoz is, azt mondta, nélkülük, az ő pluszenergiájuk, figyelmük nélkül a diákok nem érhettek volna el jó eredményeket. Kiemelte azt is, hogy támogató családi háttérrel sokkal könnyebb jobb teljesítményt elérni.
    Az államtitkár megjegyezte, hogy az oktv a Nemzeti Tehetség Programból valósul meg, amelyre évről évre egyre többet áldoz a kormány, és ma már 350 ezer olyan magánszemély van az országban, aki a személyi jövedelemadója 1 százalékát a program javára ajánlja fel.
    Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár azt mondta a diákoknak, hogy mindenki büszke lehet a teljesítményére, hiszen sok év tanulás van az eredmények mögött.
    Hozzátette: a kormány célja 2010 óta a teljesítmény és a minőség megerősítése a magyar oktatási rendszerben. 
    Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a versenyen elinduló fiatalok dicséretet érdemelnek azokért a döntésekért, amelyekben nemet mondtak az egyéb szabadidős elfoglaltságokra és a tanulást választották. 
    "Ettől a döntéstől szabad emberek, mert őket nem sodorja az ár, hanem döntöttek valami mellett" - fogalmazott.
    Az Oktatási Hivatal írásos összegzése szerint ebben a tanévben a 27 tantárgy 38 kategóriában megszervezett versenyeire 28 841 jelentkezést regisztráltak, ami összességében 20 956 tanulót jelent, hiszen a tanulók akár több tárgyra is jelentkezhettek. Az oktv népszerűségét az is jelzi, hogy az ország 568 középiskolájából, azaz a középiskolák csaknem feléből vettek részt tanulók a versenyen.
    Az országos döntőkben az 1-30. helyezést elérő tanulók 206 középiskolából kerültek ki, ami azt mutatja, hogy számos intézményben folyik egy-egy tantárgyi területen magas szintű tehetséggondozó munka - írták.

bed bám gkp