Csongor napja van. | 2024.04.16

Németországban törvényt hoztak a gyermekházasság tilalmáról

2017-06-02 16:45:00

 

Németországban törvényt hoztak a gyermekházasság tilalmáról, az új szabályozást azért kellett bevezetni, mert a migrációs válság nyomán megemelkedett a házasságban élő fiatalkorúak és gyermekek száma.

    A szövetségi parlamentben (Bundestag) péntek hajnalban elfogadott törvény kimondja, hogy Németországban csak 18 éven felüliek köthetnek házasságot. Ezzel megszűnt az a szabály, hogy 16 vagy 17 évesen is lehet házasságot kötni, ha a partner felnőtt, és az illetékes családjogi bíróság hozzájárul a frigyhez.
    Továbbá automatikusan érvénytelenné válik valamennyi külföldön létrejött házasság, ha 16 év alatti személlyel kötötték. A 16 és 18 éves kor között külföldön kötött házasságok esetében a családjogi bíróság dönt. A házasság felbontásától csak kivételes esetben tekinthet el, például életveszély kialakulásának megelőzése érdekében, vagy ha a házassági kapcsolatba fiatalkorúként belépett személy már felnőtt és nem kíván kilépni a kapcsolatból.
    A törvényt a kormánypártok - a jobbközép CDU/CSU és a szociáldemokraták (SPD) - képviselőinek szavazataival fogadták el. Az ellenzéki pártok - a Baloldal (Die Linke) és a Zöldek - szerint a kormány javaslata elfogadhatatlanul általánosító, és nem alkalmas a gyermekházasság problémájának kezelésére.
    Kormányzati adatok alapján Németországban tavaly 1475 olyan külföldön kötött házasságot tartottak nyilván, amelyben van 18 éven aluli fél. Ezek között 361 házasságban az egyik vagy mindkét házastárs 14 éven aluli gyermek. A tényleges szám ennél nagyobb lehet, mert az állam nem mindig értesül az egyházi - például muzulmán egyházi személyek előtt kötött - házasságokról, de a gyermekházasság így sem tömeges jelenség.