Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Spotify kompenzálja a dalszerzőket és kiadókat a számok jogdíj nélküli felhasználásáért

2017-05-30 15:55:00

A Spotify kompenzálja a zenekiadókat és dalszerzőket, akiknek számait a jogdíjak kifizetése nélkül használta.

    Az online zenei szolgáltató peren kívül megállapodott dalszerzők egy csoportjával, akik szerzői jogsértés miatt perelték be. Az egyezség szerint - melyet egy bíróságnak is jóvá kell még hagynia - a Spotify létrehoz egy 43,4 millió dolláros (12 milliárd forintos) alapot, amelyből kifizetheti a dalszerzőknek és kiadóknak járó elmaradt jogdíjakat. 
    A zenei szolgáltató elleni kereseteket David Lowery, a Cracker és a Camper van Beethoven rockegyüttesek énekese és az éneskes-dalszerző Melissa Ferrick külön-külön nyújtotta be egy amerikai szövetségi bíróságon. A zenészek 150 és 200 millió dolláros kárpótlást követeltek - emlékeztetett rá a Billboard beszámolója.
    A Spotify a lemezcégeknek fizet a felvételek felhasználásáért és a kiadóknak a hozzájuk tartozó szerzemények használatáért, a nyilvános lejátszás utáni jogdíjat pedig az előadókat képviselő szervezeteknek folyósítja, olyanoknak, mint az ASCAP (American Society of Composers, Authors and Publishers), amelyek aztán elosztják a pénzt kiadó és dalszerző tagjaik között.
    Az új megállapodással a Spotify arra törekszik, hogy olyan szerzőknek is ki tudja fizetni a jogdíjakat, akikről korábban nem voltak adatai. Ugyanis a kevéssé ismert vagy régebbi daloknál nehezen megállapítható, hogy kinek jár a jogdíj.