Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: oktatás, Paks II., bérunió, Botka)

2017-05-30 11:28:00

Az oktatásról, a paksi bővítésről, a bérunióról, hősi halottainkról és Botka László vagyonáról is szó volt napirend előtt az Országgyűlés keddi ülésén. 

    
    MSZP: visszaállítjuk az oktatás szabadságát!
    
    Kunhalmi Ágnes (MSZP) a közelgő pedagógusnap alkalmából arról beszélt, ma Magyarországon a tanárok a "hatalom hálójában", "pártpolitikai ideológiával átitatott, napi fenyegetésektől sem mentes, buta, logikátlan, központosított rendszerben" próbálnak a gyerekekre koncentrálni.
    Szerinte a kormány "téglának látja az iskolát, kockafejűnek a gyerekeket és vályogvetőknek a pedagógusokat". Közölte: ha a választók jövőre bizalmat szavaznak a Botka-kormánynak, akkor az MSZP csökkenti a pedagógusok és a gyerekek terheit, anyagilag is elismeri a minőségi munkát, valamint megszünteti az állami egyentankönyveket, a Kliket, a kancelláriarendszert, és visszaállítja az iskolák autonómiáját.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára ugyanakkor minderre úgy reagált: a szocialisták kormányzása alatt 15 ezer pedagógust bocsátottak el, 180 iskolát zártak be, és egyhavi bért vettek el a tanároktól, valamint eladósították a felsőoktatási intézményeket. Ehelyett - folytatta - a mostani kormány a rendszerváltás óta példátlan béremelési programot indított a pedagógusok számára, a jövő évi költségvetésben pedig 81 milliárd forinttal többet fordít az oktatásra.
        
    LMP: Paks bővítése helyett zöld energia és energiahatékonyság
    
    Schmuck Erzsébet (LMP) szerint paksi bővítés helyett zöld energia és energiahatékonyság kell ahhoz, hogy a magyar gazdaság új pályára álljon, és ez a 2010-es Fidesz programban is benne van. 
    Az ellenzéki képviselő szerint az olcsó energia, a munkahelyteremtés és az energiafüggetlenség érdekében nem atomerőműre van szükség, hanem fel kell oldani a nap- és szélerőművek korlátozását, valamint támogatni kell a lakások korszerűsítését, mert így a felére lehet csökkenteni az otthonok energiafelhasználását.
    Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy napelemekkel négyszeres áron, szélerőművekkel pedig kétszeres összegből lehetne megoldani a paksi atomerőmű kiváltását, viszont nem lehetne kezelni az időjárás változásából eredő kockázatokat.

    Jobbik: indulhat az aláírásgyűjtés a bérunióért 

    Gyöngyösi Márton (Jobbik) arra mutatott rá, hogy megkezdődhet az uniós aláírásgyűjtés a bérunió érdekében, miután az Európai Unió befogadta pártja erről szóló kezdeményezését. Szerinte ezzel a Jobbik többet tett a bérek felzárkóztatásáért, mint az elmúlt 27 év kormányai. 
    Elhibázottnak nevezte a kormány alacsony bérekre építő gazdaságpolitikáját, és Kövér László házelnököt is bírálta azon kijelentése miatt, miszerint a bérek egységesítésével Brüsszel Magyarország egyetlen versenyelőnyét venné el.  
    Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára úgy fogalmazott: itt lenne az ideje, hogy a Jobbik a nagyotmondások helyett a valóságos viszonyokkal számoljon. Emlékeztetett: volt már olyan kormány, amely elköltött nem létező pénzeket. Szerinte a bérunió kezdeményezői illúziókat fogalmaznak meg, arra azonban nem adnak választ, hogyan képzelik el a béremelést. Azok ugyanis az adott nemzetgazdaságban megtermelt összjövedelemtől függnek. 
    Rámutatott arra is: 2010-től tavalyig mintegy 24 százalékkal nőttek a reálbérek, de a három- és többgyermekes családokban több mint 50 százalékkal. 

    KDNP: emlékezni kell a hősökre 

    Vejkey Imre (KDNP) a magyar hősökre emlékezett felszólalásában. Rendkívülinek nevezte, hogy a horvátországi Pulában csaknem egy évszázad után emlékművet kaphatnak az I. világháború magyar haditengerész hősei. 
    Úgy fogalmazott: bár elődeink hősies áldozatukkal megvédték a hazát, de a nagyhatalmak mesterkedése és a kommunisták ármánykodása miatt csaknem száz éve ránk kényszerített békediktátum okán Szent István országának kétharmadát és honfitársaink egyharmadát mégis elveszítettük. Magyarország azonban újra erős - fogalmazott -, a kommunizmus után is visszaállította nemzeti keresztény kultúráját.  
    Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára emlékeztetett a magyar haditengerészet halottaira. Kötelességünk emlékezni rájuk, több százan vesztették életüket az első világháborúban Pula és Cattaro környezetében - mondta. 
    
    Fidesz: vizsgálni kellene Botka szavahihetőségét 
    
    Demeter Zoltán (Fidesz) Botka László vagyonnyilatkozata kapcsán hangsúlyozta, hogy mivel a szegedi polgármester az MSZP miniszterelnök-jelöltje lett, célszerűbb lenne szélesebb körben megvizsgálni megbízhatóságát és szavahihetőségét. 
    Beszélt eltitkolt tóparti telekről, a Botka László felesége nevére íratott "luxusterepjáróról", valamint a polgármester értékes karóráiról. Bírálta azokat, akik megakadályozták a vagyonnyilatkozati vizsgálatot, mondván, az MSZP-s polgármester a legújabb hírek szerint két értékes budapesti lakást is kapott tavaly pedagógus szüleitől. 
    Sérelmezte Botka László azon nyilatkozatát is, miszerint lebontaná a határkerítést. 
    Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára fontosnak nevezte, hogy átláthatóbb és tisztább legyen a döntéshozók vagyongyarapodása. A politikusok vagyonnyilatkozatának kialakítása Európában az egyik legszigorúbb Magyarországon, az önkormányzati törvény a polgármester számára is előírja a vagyonnyilatkozat tételét - ismertette. 
    Kijelentette: a szegedi önkormányzati többsége szerinte Botka László ellen dolgozott, mert megakadályozta, hogy a politikus tisztázhassa a vagyonával kapcsolatban felmerült visszásságokat. 
    Szintén bírálta a határkerítés lebontásának tervét, mert az szerinte veszélyezteti az ország biztonságát.