Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kétoldalú tárgyalásokat folytatott és magyar békefenntartókat is meglátogatott Bosznia-Hercegovinában a honvédelmi miniszter

2017-05-29 20:11:00

 Bosznia-Hercegovina védelmi miniszterével folytatott megbeszélést hétfőn Szarajevóban a magyar honvédelmi miniszter. Simicskó István, Benkő Tibor vezérkari főnök és delegációjuk többnapos útjuk során az EUFOR parancsnokságán, s az országban szolgáló magyar katonáknál is látogatást tettek.

    A Simicskó István vezette magyar delegációt hétfőn hivatalában fogadta Marina Pendes, Bosznia-Hercegovina védelmi minisztere. A magyar tárcavezető Szarajevóból az MTI-nek telefonon elmondta: kollégájával megvitatták Európa, a Nyugat-Balkán és Bosznia-Hercegovina biztonsági helyzetét, a biztonsági kihívásokat és kockázatokat, köztük a migrációs válság és a terrorizmus veszélyét. Emellett a két ország közötti kapcsolatok bővítéséről is tárgyaltak, s egyetértettek a békekiképző központok közötti együttműködés erősítésében.
    A magyar védelmi miniszter a tanácskozáson megerősítette, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina euroatlanti csatlakozási törekvéseit. Bosznia-Hercegovina védelmi minisztere pedig a magyar katonák jelenlétének fontosságát hangsúlyozta.
    Simicskó István kiemelte: Magyarország számára kiemelt fontosságú a nyugat-balkáni térség - s ebben Bosznia-Hercegovina és Koszovó - stabilitása. "Ezért mintegy 550 katonánk szolgál a térségben" - tette hozzá.
    Bosznia-Hercegovinában 1995-től a NATO, 2004 óta pedig a NATO és - elsődlegesen - az Európai Unió boszniai békefenntartó ereje (EUFOR) vállal szerepet az ország stabilitásának megőrzésében és a helyi fegyveres erők képességeinek fejlesztésében. A boszniai háborút követően föderatív állammá alakult Boszniai-Hercegovinában az Európai Unió békefenntartó szerepet ellátó EUFOR-kontingensében Magyarország mintegy 150 katonával vállalt szerepet.
    A magyar katonák Bosznia-Hercegovinában 1995 óta teljesítenek békemissziót. Simicskó István honvédelmi miniszter látogatása második részében az EUFOR parancsnokságára, a szarajevói Butmir táborba is ellátogatott, ahol Anton Waldner vezérőrnaggyal, az EUFOR ALTHEA-művelet parancsnokával és a NATO szarajevói parancsnokságát vezető Giselle M. Wilz dandártábornokkal is tanácskozott, mindkettejükkel értékelték a biztonsági helyzetet. A misszióját hamarosan befejező Giselle M. Wilz dandártábornoknak Simicskó István átadta a "Szövetségért Érdemjel" kitüntetést.
    A honvédelmi miniszter kiemelte: a magyar katonák tevékenységét, felkészültségét mindkét tábornok nagyon kedvezően értékelte. 
    Simicskó István a találkozókat követően állománygyűlésen is találkozott a magyar katonákkal, elmondta nekik a magyar kormány haderőfejlesztési célkitűzéseit. Ezen felül megerősítette, hogy a Balkánon szolgálatot teljesítő katonák fontos küldetést látnak el.