Auguszta napja van. | 2024.03.29

Századvég: kétszer annyian szeretnék Orbán Viktort kormányfőnek, mint Botka Lászlót

2017-05-29 19:35:00

A Századvég közvélemény-kutatása szerint kétszer többen vannak azok, akik Orbán Viktor jelenlegi kormányfőt látnák szívesebben miniszterelnöki pozícióban, mint Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét.

    A Századvég Alapítvány hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a május 20. és 28. között felvett kutatásban részt vevők többsége (51 százaléka) Orbán Viktort látná a legszívesebben miniszterelnöki pozícióban, Botka Lászlót a válaszadók 22 százaléka jelölte meg. Vona Gábort, a Jobbik elnökét 9 százalék említette, és 13 százalék volt azok aránya, akik a felsorolt politikusok közül egyiket sem látnák szívesen kormányfőként.
    Az elemzés arra is rámutatott, hogy bár Botka László a magukat baloldalinak vallók körében egyértelműen népszerűbb, a középen állók és politikai hovatartozásukban bizonytalan válaszadók körében jóval többen támogatják Orbán Viktort - írták.
    Az ezer felnőtt telefonos megkérdezésén alapuló kutatásból az is kiderült, hogy a választópolgárok többsége (53 százaléka) kevésbé szívesen választaná kormányfőnek Botka Lászlót, ha tudná róla, hogy ellenzi a magyar határon felépített kerítést. Mindössze a megkérdezettek öt százaléka reagált úgy, hogy ebben az esetben szívesebben támogatná a szocialisták jelöltjét, 36 százalékukat pedig ez a kérdés nem befolyásolja.
    A műszaki határzár megépítésének támogatottsága kimagasló, a magyarok 82 százaléka egyetért a kerítés meglétével - tették hozzá.