Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az észak-olaszországi Lombardia és Veneto népszavazást tart a tartományi autonómiáról 

2017-05-29 18:20:00

 A függetlenség régi álmát igyekszik megvalósítani az észak-olaszországi Lombardia és Veneto tartomány a helyi autonómiáról rendezett népszavazással, amelynek dátumát október 22-re tűzték ki hétfőn. 

    A dátumot Roberto Maroni, Lombardia tartományi elnöke, az Északi Liga politikusa jelentette be. A referendumról szóló határozatot a legnanói csata évfordulóján írták alá, amelyben 1176-ban a Lombárd Liga megvédte függetlenséget I. Barbarossa Frigyessel szemben. 
    Október 22-én az északkelet-olaszországi Veneto szintén népszavazást tart a helyi autonómiáról. Ezt a tartományt is az Északi Liga politikusa, Luca Zaia vezeti. Ha Olaszországban októberben esetleg előrehozott parlamenti választásokat tartanak, módosítják a dátumot, és a népszavazást ezzel egy időben rendezik meg. 
    A referendum nem az Olaszországtól való elszakadást szorgalmazza, hanem a tízmillió lakosú Lombardia és a majdnem ötmilliós Veneto politikai és közigazgatási autonómiájának bővítését, hasonlóan a rendkívüli státusú többi olasz tartományhoz (Szardínia, Szicília, Valle d'Aosta, Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige) hasonlóan. 
    Az Olaszország két leggazdagabb és iparilag legfejlettebb tartományaként ismert Lombardia és Veneto mindenekelőtt önálló adópolitikát szeretne. Az Északi Liga hangsúlyozta, hogy egyedül Lombardia évente 54 milliárd eurót fizet be a római államkasszába, amelyből "morzsákat" kap vissza. 
    A konzultációs népszavazás érvényessége nem függ a részvételtől. Ha jelentős lesz az autonómia támogatása, a tartományok az alkotmány értelmében az olasz kormánytól szélesebb jogokat kérhetnek, amelyet törvénnyel szabályoznak. 
    Az észak-olaszországi Pó-alföldi térség önállóságát hirdetve született meg a nyolcvanas években az Északi Liga pártja, amely azóta is az "adófaló" Rómától való elszakadást hirdeti a független Padánia-köztársaságban.
    A referendum - függetlenül ennek eredményétől - tovább növelheti az Északi Liga támogatottságát az olaszországi parlamenti választások előtti időszakban. Jelentős politikai üzenete van a migráció kérdése miatt is, mivel Lombardia fogadta be eddig a legtöbbet a dél-olaszországi partokra érkező migránsok közül. A népszavazás kampányában az Északi Liga önálló tartományi migrációs politikát készül hirdetni a római kormány jelenlegi befogadási rendszerével szemben.