Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: ha a baloldalon múlik, összeomlott volna a háziorvosi ellátás

2017-05-29 11:07:30

A Fidesz-frakció szerint ha a baloldalon múlt volna, mára összeomlott volna a háziorvosi ellátás.

    Előzőleg Oláh Lajos, a DK politikusa sajtótájékoztatón azt közölte: pártja azt javasolja, öt év alatt emeljék kétszeresére, tíz alatt pedig triplájára az orvosok fizetését.
    A Fidesz-frakció az MTI-nek küldött hétfői közleményében ezt úgy kommentálta: Gyurcsány Ferenc DK-elnök és a baloldal épp az ellenkezőjét csinálta annak, mint amiről most beszél. A baloldal kormányzása alatt ugyanis leépítette a háziorvosi ellátást - több száz településen meg is szüntette -, százmilliárdokat vont ki az alapellátásból, nem gondoskodott a háziorvosok utánpótlásáról, az alacsony bérekkel és a pénzelvonással pedig elriasztotta a fiatalokat a háziorvosi pályától - sorolták.
    Hangsúlyozták: a kormány hét éve pótolja az egészségügytől elvett pénzeket, gondoskodik a háziorvosi ellátás utánpótlásáról és magasabb finanszírozásáról. 2010 óta 56 százalékkal emelték a háziorvosi rendszerre fordított összeget, és jövőre az ideinél is többet, 124 milliárd forintot fordítanak erre - tették hozzá.
    A Fidesz-frakció arról is beszámolt, hogy praxisvásárlásra és a megüresedő háziorvosi praxisosok betöltésére jelentős támogatásokat biztosítanak. Jelenleg 13 milliárd forintra lehet pályázni praxisközösségek létrehozására, az alapellátás és népegészségügyi szolgáltatások fejlesztésére - közölték.
    Közleményüket azzal zárták, hogy ha az ellenzéket valóban érdekli az egészségügy és az alapellátás helyzete, akkor támogassák a jövő évi költségvetést, amely a háziorvosi ellátásra is többet biztosít.