Andrea napja van. | 2024.04.18

Sanghajban folytatta szakmai programját a jegybank elnöke

2017-05-29 11:53:00

 Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szakmai küldöttség élén Sanghajban tett látogatást a hétvégén és részt vettek az Ázsia fejlődésével és a világgazdaságban betöltött szerepével foglalkozó Shanghai Fórumon - közölte hétfőn a jegybank az MTI-vel.

    Matolcsy György a megnyitó ünnepség egyik főelőadójaként az Egy övezet, egy út kezdeményezésről, valamint a magyar válságkezelés sikerességéről tartott előadást.
    A konferencián az MNB és a Fudan Egyetem közös szervezésében rendezték azt a nemzetközi panelbeszélgetést, amelyen Palotai Dániel, az MNB vezető közgazdászának, valamint Szun Li-jan, a Fudan Egyetem pénzügyi kutató központja igazgatójának vezetésével megvitatták a résztvevők, hogy a nemzetközi monetáris rendszer változása milyen hatással van a kínai és európai gazdaságra és kereskedelemre.
    A Magyar Nemzeti Bank elnökét a sanghaji Fudan Egyetemen működő Fudan Development Institute és a Shanghai Fórum nemzetközi tanácsadó testületének (FDDI - International Advisory Board) tiszteletbeli tagjává nevezték ki. A testület tagjai között olyan jeles személyiségek vannak, mint Joseph Stiglitz, Robert J. Shiller és Christopher A. Pissarides Nobel-díjas közgazdászok, Robert Zoellick, a Világbank volt elnöke, és Csu Min, az Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgató-helyettese.
    A látogatás további eredménye, hogy Matolcsy György együttműködési megállapodást írt alá Hszü Ning-senggel, a sanghaji Fudan Egyetem elnökével - olvasható a tájékoztatóban.