Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az MNB 40 millió forintra bírságolta az Interactive Ltd.-t

2017-05-29 08:51:13

 A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszafizetendő pénzeszközök engedély nélküli gyűjtése miatt 40 millió forintra bírságolta a bolgár székhelyű Interactive Ltd.-t, három közreműködő magánszemély pedig 7 millió forint büntetést kapott. Ezen felül a jegybank véglegesen megtiltotta a cégnek, hogy az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen - közölte az MNB hétfőn az MTI-vel.

    Az MNB piacfelügyeleti eljárásában megállapította, hogy az Interactive Ltd. a vizsgált időszakban kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket, többnyire magyar ügyfeleitől. A társaság ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem rendelkezett engedéllyel. Az Interactive Ltd. minden alap nélkül kínált kedvező feltételekkel tőzsdei bevezetés előtt álló társaságokba befektetési lehetőséget, ám semmilyen tőkepiaci kereskedést nem végzett - közölték.
    A közlemény szerint a társaság tevékenységében történő érdemi közreműködésért a jegybank három magánszemélyt - S. Krisztián Jánost és F. Dávidot, illetve B. Balázst - 2,5 millió és 2,5 millió, illetve 2 millió forint bírsággal sújtotta. Az MNB által kezdeményezett jogszabály-módosítás alapján a jogosulatlan tevékenységben közreműködő természetes személyekkel szemben első alkalommal szabott ki a jegybank piacfelügyeleti bírságot. A közreműködők - egyebek mellett - magyarországi munkatársakat kutattak fel és tanítottak be telefonos ügyfélszerzésre és érdemben közreműködtek az Interactive Ltd. és a magyarországi befektetők közötti megállapodások megkötésében.
    A társaság korábban Interactive Brokerage Ltd., illetve Global Markets Ltd. cégnév alatt működött és 2014. július 14-ig Magyarországon is rendelkezett jegybanki engedéllyel befektetési szolgáltatások nyújtására. Az MNB a feltárt bizonyítékok alapján már az eljárás közben ideiglenesen megtiltotta, hogy az Interactive Ltd. bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jegybank bűncselekmény gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tett.
    Az MNB a vizsgálatban súlyosbító körülményként értékelte, hogy az Interactive Ltd. a tevékenységi engedélyének visszavonása ellenére továbbra is professzionális piaci szereplő látszatát keltette, valamint kihasználta, hogy a cégneve hasonlít az ismert amerikai brókercégre, az Interactive Brokers-re. A társaság ráadásul a vonatkozó jogszabályokat súlyosan és ismétlődően szegte meg és a tevékenység végzéséhez szükséges alapvető személyi, tárgyi, technikai feltételekkel sem rendelkezett.
    Az MNB hangsúlyozta: a piacon szaporodnak azok a tőzsdei bevezetésekben (IPO) részvételi lehetőséget hirdető társaságok, amelyek haszonszerzés érdekében szándékosan nem tartják be az IPO-kra vonatkozó, befektetők védelmét is biztosító szigorú jogszabályokat, ezért a jegybank azt javasolja a befektetőknek, hogy szerződéskötés előtt tájékozódjanak a legálisan működő piaci szereplőkről az MNB honlapján ingyenesen elérhető adatbázisban.