Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hat díjat is nyertek magyar ingatlanfejlesztések a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázatán

2017-05-27 09:12:00

Négy első és két második díjat nyertek el hazai ingatlanfejlesztések a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszövetség) Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatán, nyertes lett a Várkert Bazár, a Váci 1 épület, a 4-es metró 10 állomása és a Királyegyházi Cementgyár - tájékoztatta a FIABCI Magyar Tagozata az MTI-t.

    A világverseny elismeréseit pénteken este adták át Andorra la Vellában, a szervezet 68. kongresszusán.
    Örökségvédelem kategóriában a zsűri két első díjat adott ki, mindkettőt magyar fejlesztésnek. A Swietelsky Magyarország Kft. által nevezett Várkert Bazár és a Horizon Development Kft. magántőkéből megújított Váci 1 épülete is első díjat kapott.
    A műemléki védettséget élvező Váci 1 emellett a legjobb kereskedelmi létesítmények nemzetközi rangsorában a második lett, az európaiak között pedig az élen végzett. A díj történetében először kapott ugyanaz a magyar projekt két kategóriában is ilyen magas elismerést - közölték.
    A Swietelsky Magyarország Kft. a 4-es metró 10 állomásával is indult, és első díjat nyert közcélú létesítmények kategóriában. A társaság sikere szintén rekord, még nem fordult elő, hogy egy cég két első díjat nyert volna ugyanabban az évben.
    Az ipari létesítmények kategóriában első díjat kapott a LAFARGE Cement Magyarország Kft. környezetbarát, modern technológiát felvonultató üzeme, a Királyegyházi Cementgyár.
    A pályázaton belül az egyik legnehezebb terepen, masterplan kategóriában ezüst díjat nyert a XIII. Kerületi Önkormányzat a kerület elmúlt két évtizedes fejlődését bemutató Angyalföld újjáépítése elnevezésű projektjével. A kerület a pályázat történetében harmadszor kapott az ingatlanfejlesztők nemzetközi Oscar-díjának számító elismerést - emelte ki a FIABCI magyar tagozata a közleményben.
    A párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatot, a 25 évvel ezelőtt elindított FIABCI World Prix d'Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 34 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen.
    A nemzetközi zsűriben idén 32 ország 63 szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.
    A bírálat főbb szempontjai között szerepel az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti- és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége, valamint a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, továbbá a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát.
    Az elmúlt 18 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők sikeresen vettek részt a FIABCI pályázatán, és több kategóriában is győzelmet arattak, illetve nyertek második díjat.
    A hagyományoknak megfelelően a nemzetközi pályázaton idén is a FIABCI Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlanszövetség által szervezett XVIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázat győztesei vettek részt Magyarországról.