Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hadrianus-kiállítás nyílt az Aquincumi Múzeumban

2017-05-26 17:39:00

 

Hadrianus életét bemutató kiállítás nyílt a római császár trónra lépésének 1900. évfordulójára emlékezve pénteken az Aquincumi Múzeumban Hadrianus MCM - Egy ókori karrier története címmel.

 

    Az óbudai Kórház utcában május elején nyílt szabadtéri kiállítás az idei Hadrianus-év kapcsán, akit azonban komolyan érdekel Hadrianus kora, az Aquincumi múzeumban ismerheti meg az uralkodó életútját - mondta a pénteki megnyitón Óbuda-Békásmegyer polgármestere.
    Bús Balázs hozzátette, Publius Aelius Hadrianusra az egyik legjelentősebb római császárként emlékezik az utókor, nem hódításai, hanem a birodalom határainak szilárdságát biztosító tevékenysége és építkezései miatt.
    Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum igazgatója, a kiállítás egyik rendezője elmondta: Aquincum nagyon sokat köszönhetett Hadrianusnak, nemcsak azért, mert ő volt a kettéosztott provincia első helytartója, hanem mert uralkodása alatt indult meg a település gyors fejlődése, városi rangot is ekkor kapott Aquincum.
    Mint hangsúlyozta, a múzeum nem hagyományos történeti kiállítással jelentkezik, inkább az embert kívánják bemutatni. Hadrianusnak szerencsére fennmaradt az életrajza, amelyből kiderül, hogy rendkívül színes egyéniség volt, életútja bővelkedett az izgalmas eseményekben - számolt be az igazgató.
    Beszédes József régész, a kiállítás társrendezője emlékeztetett: Hadrianus 106-ban lett az akkor megalakított Pannonia Inferior tartomány helytartója, majd 117-ben vette át a hódításai csúcsán járó, Britanniától Mezopotámiáig terjedő Római Birodalom vezetését Traianustól.
    Politikája gyökeresen eltért Traianusétól: több frissen meghódított területet feladott, hogy ésszerűen védhető határokat alakítson ki. A veszélyesebb területeken komoly határvédelmet is kiépített, a leghíresebb ilyen építmény a Britanniában máig fennmaradt Hadrianus-fal.
    Hadrianus beutazta egész birodalmát, közben azonban Rómában is intenzíven építkezett, uralkodása alatt emelték például a Pantheónt. A 138-ban elhunyt császár hamvait a ma Angyalvárként ismert hatalmas síremlékben temették el.
    Az Aquincumi Múzeum kiállítása elsősorban a jelentős pannóniai tevékenységgel is büszkélkedő császár életének állomásait, főbb helyszíneit mutatja be, számos olyan tárgyon (fegyverek, érmek, mindennapi használati tárgyak, sőt egy Hadrianus mellszobor) keresztül, amelyet a nagyközönség eddig nem láthatott.
    Az október 31-ig nyitva tartó kiállítás látogatói megtudhatják, hogy valóban volt-e köze Hadrianusnak a hajógyári-szigeti helytartói palotához, hogy miként zajlott egy katona híres Duna-átúszása a császár jelenlétében, de mai fotókból és virtuális rekonstrukciókból kiderül az is, hogyan is nézhetett ki Hadrianus híres villája Tivoliban.