Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyar cégeknél is terjed a körforgásos gazdasági modell

2017-05-26 09:56:58

 

A hulladék nemcsak környezeti probléma, hanem gazdasági is, ezért a lineáris gazdasági modellről egy körfolyamatokra épülő, körforgásos gazdaságra kellene átállni - mondta Kriza Máté, a Körforgásos Gazdaságért Alapítvány kuratóriumi elnöke az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti adásában. Közölte, magyar cégeknél is terjed a körforgásos gazdasági modell.

 

    A lineáris gazdaság rengeteg nyersanyagot elveszít, mert a termékeket a használatot követően eldobják az emberek, a körforgásos gazdaságnak viszont nemcsak környezeti, hanem gazdasági előnye is van - magyarázta.
    Hozzátette: a hulladékok újrahasznosításával megelőzhető a környezetszennyezés, és az értékes ásványi nyersanyagok elvesztése is. Példaként említette a mobiltelefonokat, amelyeket újra lehetne hasznosítani, és így nem kellene újabb nyersanyagokat kibányászni.
    Kiemelte, egyre több vállalkozás kerüli a hulladék-kibocsátást, és gyárt olyan terméket, amelyet nem eladnak, hanem szolgáltatásként használatba adnak, miután pedig nincs rájuk szükség visszaveszik, és egy másik terméket csinálnak belőle.
    A körforgásos gazdaságról június elsején konferenciát és expót szerveznek a Millenárison, ahol az érdeklődők többet megtudhatnak a modellről, illetve annak vállalati gyakorlati alkalmazásáról. A workshopok és szekcióülések mellett rendeznek egy kiállítást is, ahol a cégek a körforgásos gazdaságra épülő termékeket és szolgáltatások mutatnak majd be - hívta fel a figyelmet.