Auguszta napja van. | 2024.03.29

A korábban becsültnél is lassabb volt a brit gazdaság növekedési üteme az első negyedévben

2017-05-25 15:59:00

 A korábban becsültnél is nagyobb mértékben lassult a brit gazdaság növekedési üteme az idei első negyedévben, elsősorban a szolgáltatási szektor aktivitásának jelentős gyengülése miatt.

    A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett második becslése szerint a hazai össztermék (GDP) az idei első három hónapban átlagosan 0,2 százalékkal nőtt 2016 utolsó negyedévéhez mérve.
    Az első negyedévről április végén ismertetett előzetes becslésben még 0,3 százalékos negyedéves összevetésű növekedés szerepelt.
    A tavalyi utolsó három hónapban 0,7 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban negyedéves összehasonlításban.
    Az idei első negyedévre az első becslés előtt 0,4 százalékos GDP-növekedést valószínűsített az előrejelzési konszenzus, vagyis a brit gazdaság teljesítménye az elemzői várakozásoknak csak a felével bővült a vizsgált három hónapban.
    A brit hazai össztermék 80 százalékát adó szolgáltatási szektor kibocsátása az ONS felülvizsgált adatai szerint csak 0,2 százalékkal bővült az első negyedévben a múlt hónapban becsült 0,3 százalék helyett.
    A szolgáltatási szektor teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben még 0,8 százalékkal nőtt negyedéves összehasonlításban.
    A csütörtöki adatismertetéshez fűzött kommentárjában az ONS hangsúlyozta, hogy a brit gazdaság 17 negyedéve növekszik folyamatosan, és a GDP-érték már 8,7 százalékkal magasabb a legutóbbi recesszió előtti utolsó, 2008 első negyedévében mért csúcspontnál.
    A statisztikai hivatal kitér arra is, hogy a hét vezető ipari hatalom (G7) csoportján belül már csak az olasz gazdaságnak nem sikerült utolérnie a pénzügyi válság előtti önmagát: az olasz hazai össztermék az ONS számításai szerint még mindig 7,1 százalékkal elmarad a válság előtt mért legutóbbi csúcsszinttől. A G7-gazdaságok közül az Egyesült Államok produkálta a leglendületesebb fellendülést, 13,1 százalékkal meghaladva a válság előtti csúcsteljesítményét. Ebben a csoportban a brit gazdaság érte el a második legerőteljesebb ütemű kilábalást a recesszióból.
    Nemrégiben csökkentette valamelyest a brit gazdaság idei teljesítményére szóló előrejelzését a Bank of England, a vártnál nagyobb ütemben lassuló fogyasztási kiadásokkal indokolva a döntést. A brit jegybank minap kiadott friss inflációs jelentésben közölte, hogy az általa eddig várt 2 százalék helyett 1,9 százalékos növekedést valószínűsít 2017 egészére a brit gazdaságban.
    A Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőház a statisztikai hivatal csütörtöki második GDP-becslését értékelő gyorselemzésében kiemelte: meglehetősen tisztes mértékű növekedési gyorsulásra lenne szükség ahhoz, hogy a brit gazdaság idei egész évi növekedési üteme elérhesse a cég jelenleg érvényes előrejelzésében szereplő 2 százalékot. A ház szerint ezért valószínűleg lefelé ható kockázatok terhelik ezt a prognózist.
    A Capital Economics elemzői közölték ugyanakkor: nem módosult az az álláspontjuk, hogy a brit gazdaság a következő negyedévekben is alapvetően ellenállóképes marad a növekedést visszafogó tényezőkkel szemben.