Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Emmi: a leggyorsabb kártérítést kérték a biztosítóktól

2017-05-24 20:30:00

 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbra is a veronai buszbaleset áldozatainak családja mellett áll és ismételten arra kéri a biztosítókat, hogy a kártérítési igényeket a lehető leggyorsabban, az érintetteknek legkedvezőbb eljárást alkalmazva és a lehetséges legméltányosabb elbírálási feltételek mentén bírálja el - közölte az Emmi oktatási államtitkársága szerdán az MTI-vel.

 

    Kiemelték, hogy "az ellenzék részéről a veronai busztragédia felhasználása nem a népszerűség keresésének legízlésesebb eszköze".
    Közleményük szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere februárban már egyeztetett a balesetben érintettek általános biztosítási kárrendezésének kezeléséről a Groupama Biztosító Zrt. vezérigazgatójával, a biztosító együttműködését kérte, s erre ígéretet kapott.
    Felidézték továbbá, hogy a minisztérium vezetői személyesen vettek részt - az első perctől a helyszínen és az iskolában egyaránt -  a segítségnyújtásban, s a családoknak és az iskolának is igyekeztek minden segítséget megadni a tragédiával kapcsolatban. Mint fogalmaztak: "sajnálattal" értesültek arról, hogy a baleset ügyében nyomozó és eljáró az olasz hatóságok a magyar külügyi tárca sürgetése ellenére még nem adták át az áldozatok családjának a szükséges dokumentumokat. A hozzátartozók helyzetét megértve bíznak benne, hogy ez mielőbb megtörténik - tették hozzá.
    A közleményben kitértek arra is, hogy az iskolai buszos kirándulások biztonságosabbá tételéért a tárca online kérdőíves felmérést végzett és jogszabály-módosítást kezdeményezett, mert a jelenlegi szabályozás szerint egy szervezett program - még ha bizonyos elemeiben, a szervezés egy részében részt is vesz az iskola dolgozója - csak akkor minősül iskolai kirándulásnak, és akkor állapítható meg a köznevelési intézmény vezetőjének, azaz az iskola igazgatójának a felelőssége, ha az iskola pedagógiai programjának részét képezi.
    A biztonságosabb, teljeskörűbb és átláthatóbb jogi környezet megteremtése érdekében - a Miniszterelnöki Kabinetiroda, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Belügyminisztérium és az Emmi részvételével - munkacsoport alakult, hogy a szakterületekhez tartozó szabályozást felülvizsgálják és ha szükséges - beépítve a veronai buszbaleset kapcsán tartott online kérdőíves felmérés eredményeit is - módosítsák azt. A köznevelésért felelős szakterület a nemzeti köznevelésről szóló törvényben pontosításokat fogalmazott meg, amelyek a többi ágazathoz tartozó szabályozáshoz nyújtanak alapokat.
    A közlemény szerint a tankerületi központ által megbízott ügyvédi irodán keresztül a hozzátartozók tájékoztatást kapnak lehetőségeikről, emellett az iroda minden lehetséges ügyben eljár a szülők képviseletében. Az intézmény folyamatosan együttműködik a Klebelsberg Központtal, a pedagógiai szakszolgálattal, az ügyvédi irodával, hogy a kormányzat által ígért segítséget az érintettek megkapják, amelyről minden szülő folyamatos tájékoztatást kap. A Belső-Pesti Tankerületi Központ az ügyben a humánum és a vonatkozó jogszabályi környezet alapján fog a továbbiakban is eljárni - fejtette ki az Emmi közleményében.
    Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító autóbusz. A szerencsétlenségnek tizenhét halálos áldozata volt. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

bkdi hgp