Emma napja van. | 2024.04.19

FM: megnyílt a Fülöp-szigetek piaca három magyar húsüzem előtt

2017-05-24 20:02:00

Megnyílt a Fülöp-szigeteki piac három magyar húsüzem előtt, egyedi akkreditációjuk tanúsítványát kedden adta át Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek Emmanuel Pinol, a Fülöp-szigetek agrárminisztere Budapesten - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-t. 

    A szaktárca közleménye szerint a kaposvári, kisvárdai és nyírbátori üzem exportengedélyének kiadását hosszas egyeztetések, valamint egy 2014. októberi helyszíni audit előzte meg. A dokumentumok átvételével egy közel hároméves engedélyezési folyamat zárult le sikeresen. A tanúsítványok átadásával lehetővé vált, hogy a vállalatok a közeljövőben megkezdhessék termékeik exportálását a délkelet-ázsiai országba. 
    Az agrárminiszterek megállapodtak abban, hogy szakértői csere indul a mezőgazdasági kutatás területén, különösen a rizs és a szarvasmarha tekintetében - közölte a szaktárca. 
    Kitérnek arra is, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 2010 óta folytat tárgyalásokat a Fülöp-szigeteki hatósággal - a magyar cégek igényeinek megfelelően - sertés-, baromfi- valamint marhahús exportlehetőségéről. A jövőben további üzemek auditálása várható, ami Magyarország számára kiemelt jelentőséggel bír - írják.