Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM-államtitkár: a településeket erősíti az új gazdaságfejlesztési rendszer

2017-05-24 15:34:00

Alapvetően változtatta meg a kormány a település- és gazdaságfejlesztési források elérhetőségét és a programok megvalósításának módját a 2007-2013 közötti időszakhoz képest, az új rendszer a településeket és a megyéket erősíti - mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán Salgótarjánban.

    Rákossy Balázs a Terület- és településfejlesztési operatív program - megyei információs napok rendezvényen kifejtette: 2007 és 2013 között egyrészt Budapesten döntöttek, másrészt erős lobbiérdekek határozták meg, hogy helyben milyen pénzeket lehet felhasználni.
    A 2014-2020 közötti időszakra - 85 százalékos európai uniós és 15 százalékos kormánytámogatással - létrehozott Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) megerősíti a településeket, a megyéket, segíti a helyben boldogulást, így a Top-források hozzájárulnak az ország versenyképességének növeléséhez - tette hozzá.
    Az államtitkár közölte: a Top 1300 milliárd forint értékű fejlesztést tesz lehetővé Magyarországon. Nógrád megye ebből a pénzből 41 milliárd forinthoz jut, míg Salgótarján 9,2 milliárd forintból tudja megvalósítani helyi programjait.
    Rákossy Balázs hangsúlyozta: lényeges, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyeket helyben tartanak fontosnak, és ezekről helyben szülessen döntés. Elmondta, a beruházások köre nagyon széles, a kis- és középvállalkozások támogatásától bölcsőde kialakításán, az önkormányzati infrastruktúra bővítésén keresztül ipari parkok létesítéséig, vagy energiahatékonysági beruházásokig.     Mindezek tovább javítják a foglalkoztatást és a lakosság életszínvonalát, javítják a vállalkozások versenyképességét, és ebben központi szerepe van a programnak - hangsúlyozta.
    Az államtitkár kifejtette: azért, hogy minél gyorsabban valósulhassanak meg a beruházások, a támogatási szerződések megkötése után a települések megkapják a teljes beruházási költséget. Aláhúzta, mivel az önkormányzatoknak nincs szükségük önerőre, nem adódhat olyan helyzet, hogy a nyertesek nem tudják kifizetni vállalkozóikat és az alvállalkozókat. Hozzátette: ez 2007 és 2013 között többször előfordult, és a regionális fejlesztési projektek kivitelezése sok önkormányzatot adósságcsapdába hajtott.
    A rendezvényen Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke ismertette: a program megyei keretéből közel 14 milliárd forint felhasználásáról már döntés született, az első kör 130 Nógrád megyei nyertes pályázója a napokban alá is írja a támogatási szerződést, és elkezdődhetnek azok a fejlesztések, amelyek előkészítése 2012 óta tart.
    Balla Mihály (Fidesz) fejlesztési biztos, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a nyertesek figyelmét, hogy a támogatásokkal másfél-két év múlva el kell számolni. Pontosságra kérte a polgármestereket, mert mint mondta, az előző időszakban voltak önkormányzatok, amelyeknek eljárási hiba miatt a pénz 15-20-30 százalékát vissza kellett fizetniük.
    Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád fideszes országgyűlési képviselője szerint a megye a 2010-es kormányváltással megkapta az esélyt, a Nógrád megyének és Salgótarjánnak juttatott Top-keret országosan fajlagosan a legnagyobb.