Gedeon napja van. | 2024.03.28

Putyin táviratban fejezte ki részvétét a brit miniszterelnöknek - FRISSÍTETT (új: orosz reagálások)

2017-05-23 14:14:00

 Mély részvétét fejezte ki a manchesteri terrormerénylet miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Theresa May brit miniszterelnöknek küldött táviratában - közölte a Kreml sajtószolgálata.

    "Határozottan elítéljük ezt a cinikus, embertelen bűncselekményt. Arra számítunk, hogy a merénylet megrendelői nem kerülik el a megérdemelt büntetést" - hangsúlyozta üzenetében az orosz elnök.
 Putyin "megerősítette készségét a terrorellenes együttműködés növeléséhez a brit partnerekkel, mind kétoldalú alapon, mind pedig a széles körű nemzetközi erőfeszítések keretében" - idézte a TASZSZ az orosz elnök táviratát.
 Az orosz elnök részvétét nyilvánította az áldozatok családtagjainak, és mihamarabbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek.
    A kétoldalú terrorellenes együttműködés megerősítéséről állapodott meg, és részvétét fejezte ki Nagy-Britanniának kedden Moszkvában Szergej Lavrov orosz és Davor Ivo Stier horvát külügyminiszter.
    Oleg Sziromolotov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkva készségét hangoztatta a Londonnal folytatandó terrorellenes együttműködésre, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az nem lehet "egyirányú utca". Mint mondta, az ezen a téren folytatott orosz-brit párbeszéd "nagyon nem egyszerű", bár a két ország titkosszolgálatai között "egyes kapcsolatok megújultak a Litvinyenko-ügy után". 
    Alekszandr Litvinyenkót, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt alezredesét 2006-ban mérgezték meg Londonban. A Scotland Yard szerint Litvinyenko teájába egykori ügynöktársai csempésztek polóniumot.
    Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke Facebook-bejegyzésben sürgette, hogy Európa újítsa fel az együttműködést Oroszországgal a terrorelhárítás területén. A szenátor szerint az összefogás felmondása "minimum hiba, maximum pedig a közös ellenségeinknek nyújtott segítség" volt.
    "Ideje már megérteni, hogy az európaiakat nem (Bassár el-)Aszad (szíriai elnök), nem a Kreml és Teherán meg Washington robbantja fel. Javaslatunk az együttműködésre és a terrorellenes koalíció létrehozására aktuális és állandó érvényű" - írta Koszacsov.
    A robbanószerek egész világra kiterjedő osztályozásának és megjelölésének bevezetésére tett javaslatot a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva Nyikolaj Kovaljov alsóházi képviselő, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlésének különmegbízottja. Szerinte ez a nemzetközi terrorellenes együttműködés keretében hatékonyabbá tenné a robbanóanyagok felkutatását és eredetük megállapítását. 
    A nagy-britanniai Manchesterben hétfő éjjel egy teltházas popkoncerten hajtottak végre terrortámadást: a legfrissebb hírek szerint a házi készítésű pokolgéppel elkövetett merényletben huszonkét ember - köztük több gyermek - meghalt, és ötvenkilencen megsebesültek.